Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έστειλε, από τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας, ιδιαίτερα, την «πρόοδο που έχει επιτευχθεί» τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας τη «σημαντική αύξηση» του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σε συνεντεύξεις του σε δυο από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για το «μεγάλο ενδιαφέρον» που παρατηρείται στον χώρο των επενδύσεων από εταιρίες εντός και εκτός της Ευρώπης, από την Κίνα, το Κατάρ, υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη εκδήλωσε «ρητό ενδιαφέρον» για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο» για την επίτευξη των στόχων, επισημαίνοντας ότι παραμένει «πηγή ανησυχίας», η υστέρηση εσόδων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να ξαναανακαλύψει τον εαυτό της και να κτίσει πάνω στις παραδοσιακές τις δυνάμεις, δημιουργώντας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως υψηλή τεχνολογία και πράσινη
ενέργεια».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011, σημειώνοντας τις «σαρωτικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και τις «αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Υποστήριξε, επίσης, ότι οι επενδύσεις και οι αλλαγές που συντελούνται θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά
για τις επενδύσεις και για τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους επενδυτές, έκανε αναφορά στους τομείς των υποδομών, των ακινήτων, του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «αν δείτε που βρισκόμασταν πριν τρεις μήνες, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα ήμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια χώρα που πήρε στα χέρια της τον έλεγχο του πεπρωμένου της, προβαίνοντας σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές, με θετικές συνέπειες για τους πολίτες της».
Στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες την ευκαιρία να συναντηθεί και με διεθνείς επενδυτές. Σήμερα, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών και θα συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.