Αυστηρούς περιορισμούς στις αμοιβές με τη μορφή μπόνους των ανώτερων τραπεζικών στελεχών εισηγείται η αρμόδια Επιτροπή Εποπτών Ευρωπαϊκών Τραπεζών (CEBS), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις 27 χώρες της ΕΕ, ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τις συζητήσεις που είχε για το θέμα αυτό στο Λονδίνο και πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο των προτάσεων της. Με τις προτάσεις αυτές εξειδικεύεται η απόφαση της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι να τεθούν όρια σε υπερβολικές αμοιβές τραπεζικών στελεχών, οι οποίες θεωρείται ότι συνέβαλαν στην εκδήλωση της πρόσφατης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καταβολή μόνο του 20% του μπόνους σε μετρητά.

Όσον αφορά τον καθορισμό συγκεκριμένου ορίου των αμοιβών που δίνονται με τη μορφή μπόνους σε σχέση με τους μισθούς, η Επιτροπή εισηγείται το ποσοστό αυτό να αποφασίζεται από τις εθνικές εποπτικές αρχές. Η εισήγηση της Επιτροπής θα τεθεί σε διαβούλευση ενός μηνός με τις τραπεζικές οργανώσεις και αφορά τη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο των τραπεζών που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ καθώς και τα καταστήματα στην ΕΕ τραπεζών που έχουν την έδρα τους εκτός Ευρώπης.

Μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών υπήρξαν διαφωνίες όσον αφορά τις προτάσεις, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν ότι με τους περιορισμούς που επιβάλλονται θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας.