ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ Εκτη φορά τις τελευταίες ημέρες οι Ταλιμπάν του Πακιστάν κατάφεραν χθες βαρύ πλήγμα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ: χτύπησαν δεκάδες βυτιοφόρα και φορτηγά αυτοκίνητα που μετέφεραν καύσιμα στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Από την επίθεση τυλίχτηκαν στις φλόγες 25 οχήματα, ενώ ένας οδηγός έχασε τη ζωή του.

Οι επιθέσεις σε εφοδιοπομπές κλιμακώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι Αρχές του Πακιστάν έκλεισαν την κεντρική μεθοριακή διάβαση στο Τορκάμ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φορτηγά να παραμένουν σταθμευμένα κοντά στη μεθόριο, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα, ακίνητος και «εύκολος» στόχος. Η πακιστανική κυβέρνηση έκλεισε τη διάβαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι τρεις πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από «φίλια πυρά» αμερικανικού μαχητικού ελικοπτέρου το οποίο επιχειρούσε κατά των Ταλιμπάν.

Κατά τη χθεσινή επίθεση άγνωστος αριθμός ενόπλων άνοιξε πυρ κατά των βυτιοφόρων που ήταν σταθμευμένα σε πάρκινγκ ξενοδοχείου στα περίχωρα της πόλης Κουέτα, πρωτεύουσας της επαρχίας Βαλουχιστάν. Η φωτιά μεταδόθηκε γρήγορα από το ένα φορτηγό στο άλλο.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αυξήσει την ένταση στις σχέσεις του Πακιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από τις επιθέσεις σε στόχους εντός της πακιστανικής επικράτειας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Στο τελευταίο από αυτά, που σημειώθηκε χθες στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν, σκοτώθηκαν έξι ισλαμιστές αντάρτες. Η περιοχή αυτή στη μεθόριο με το Αφγανιστάν θεωρείται προπύργιο των πακιστανών Ταλιμπάν και σημαντική βάση ανεφοδιασμού των αφγανών Ταλιμπάν. Παρά το κλείσιμο της διάβασης του Τορκάμ ο εφοδιασμός του Αφγανιστάν διεξάγεται μέσω Τσαμάν στο νότιο τμήμα της χώρας και μέσω των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο το Τορκάμ είναι η πιο σύντομη και φθηνή διαδρομή προς το Αφγανιστάν.

Ακόμη και αν ανοίξουν πάλι τα σύνορα οι σχέσεις του Πακιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν τεταμένες, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, εξαιτίας της απροθυμίας του Ισλαμαμπάντ να κυνηγήσει τους Ταλιμπάν στο έδαφός του. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για την αύξηση του αριθμού των επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CΙΑ σε περιοχές όπου βρίσκονται οι Ταλιμπάν. Μόνο τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 21 τέτοιες επιθέσεις, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του Αυγούστου.