Εγκαταλείπει τη δημόσια ζωή της Νότιας Αφρικής ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος πρόσφατα γιόρτασε τα 79α γενέθλιά του.

Ο Ντέσμοντ Τούτου είναι αγγλικανός κληρικός και υπήρξε φανατικός πολέμιος του Aπαρτχάιντ. Αποτέλεσε τη φωνή της συμφιλίωσης σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Μάλιστα, το 1984 βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του Απαρτχάιντ».

Ο 79χρονος αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, για να δώσει τόπο στη νέα γενιά ηγετών, όπως αναφέρει το BBC.

Είναι ένα άτομο που έχει γίνει ευρέως γνωστό ως η ηθική πυξίδα της Νότιας Αφρικής και χαρακτηρίζεται για την ακεραιότητά του.

Έπειτα από μια βραχύχρονη θητεία ως Επίσκοπος του Γιοχάνεσμπουργκ, το 1986 εκλέγεται αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996.

Ο Τούτου δέχτηκε θερμά τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ανήγγειλε ο πρόεδρος Φρεντερίκ Ντε Κλερκ μετά την εκλογή του το 1989. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλάμβαναν την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα από τη φυλακή.