Η προετοιμασία της συνόδου αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Λισαβόνα στις 19-20 Νοεμβρίου, είναι το βασικό αντικείμενο των επαφών που θα έχει την σήμερα Πέμπτη στην Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η υπόθεση της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και το πρόβλημα που υπάρχει εξαιτίας του βέτο που ασκεί η Τουρκία στο θέμα αυτό είναι από τα σημαντικά σημεία της ατζέντας.

«Εχω προτείνει την υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας» είπε ο κ. Ρασμούσεν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV. Επίσης, είπε ότι πρότεινε την υπογραφή συμφωνίας και μεταξύ της Τουρκίας και του Ευρωπαϊκού Αμυντικού οργανισμού (EDA), δίχως όμως να αναφερθεί στο πρόβλημα που υπάρχει, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αγκυρα ασκεί βέτο στη χρησιμοποίηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο πλαίσιο της Συνεργασίας για την Ειρήνη. Αυτό ισχύει από το 2004 και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις δηλώσεις του, στο NTV, ο κ. Ρασμούσεν χαρακτήρισε την Τουρκία «σύμμαχο-κλειδί», ενώ τόνισε πως ελπίζει ότι θα συζητήσει στην Αγκυρα και το θέμα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Ρασμούσεν σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.