Στην Κύπρο βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία.

Σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

«Είναι γεγονός ιστορικό, το οποίο σχετίζεται βεβαίως με τη μακρόχρονη κοινή παράδοση των δύο λαών, η οποία θα επισφραγιστεί ακόμη μία φορά αλλά και οι πολύ στενές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών. Θα σημαίνει πολλά και για το κυπριακό πρόβλημα αλλά και για την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατία», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Μάριο Καρογιάν και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Επίσης, θα τελέσει τα εγκαίνια της Εμπορικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Μεντβέντεφ, μετά το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου θα ακολουθήσουν επισκέψεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Την επανένωση της Κύπρου στηρίζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία διεθνή προσωπικότητα και μια κυριαρχία, τόνισε ο διευθυντής Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζες Μπέιλι, μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για Δικαιοσύνη στην Κύπρο και την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

Ο κ. Μπέιλι εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι δυο πλευρές έχουν εισέλθει σε συζήτηση μιας πολύ λεπτής και σημαντικής πτυχής του προβλήματος που είναι το περιουσιακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις που θα επιτρέψουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Αφού υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία την οποία χειρίζονται οι ίδιοι οι Κύπριοι, σημείωσε ότι η αμερικανική διπλωματία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί υποβοηθητικά εάν το ζητήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τόνισε, δε, ότι η επανένωση της Κύπρου θα είναι προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.