Ενα παράθυρο για υλοποίηση μικρής κλίμακας οικοδομικών εργασιών σε περιοχές οι οποίες κάποτε ήταν δασικές, αλλά με ευθύνη του κράτους έχουν πλέον χτισθεί, αφήνει τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής τις τελικές βελτιώσεις του σχεδίου νόμου για το Πράσινο Ταμείο και την κύρωση των Δασικών Χαρτών. Σύμφωνα με αυτές, προστίθεται ένα νέο εδάφιο στο άρθρο 24, σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται στις περιοχές αυτές (όπως είναι ο Αγιος Στέφανος στην Αττική) βεβαίωση Δασαρχείου για αναθεώρηση οικοδομικής άδειας με την οποία δεν επέρχεται αύξηση του όγκου ή της κάλυψης της υφιστάμενης οικοδομής ή για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Γενικότερα, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται για δύο χρόνια (ή τρία χρόνια με απόφαση του υπουργού) η έκδοση ή η αναθεώρηση οικοδομικών αδειών ώσπου να γίνει έλεγχος της μεταβολής του δασικού χαρακτήρα.

Για το άρθρο αυτό η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα γίνει αύριο το μεσημέρι. Οπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν.Σηφουνάκης, «πολύς λόγος έγινε για το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου το οποίο επιχειρεί να βάλει μια τάξη στις στρεβλώσεις οικιστικής δόμησης που δημιούργησε ένα “ασύνταχτο” κράτος».

Πολλοί οικισμοί προϋφιστάμενοι του 1923 στερούνται οριοθέτησης ή έχουν οριοθετηθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν κριθεί ανίσχυρες από τη Δικαιοσύνη. «Επειδή κάποια τμήματα εντός των φερομένων ορίων των οικισμών αυτών ενδέχεται να συμπίπτουν με εκτάσεις που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, οι περιοχές αυτές και οι κάτοικοί τους έχουν εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια σε μια αδιέξοδη κατάσταση» σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης.

Επίσης, από το σχέδιο νόμου αφαιρέθηκε το άρθρο 30 το οποίο όριζε ότι με προεδρικό διάταγμα θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους όρους και τους περιορισμούς της δόμησης εκτάσεων εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 οι οποίοι στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου.