Η ίδια ταινία σε επανάληψη, παρόμοιο σενάριο από άλλον σκηνοθέτη; Σε κάθε περίπτωση οι εξαγγελίες του κ. Χάρη Καστανίδη για την αραίωση των φυλακισμένων θυμίζουν τις μεγαλοστομίες του κ. Νίκου Δένδια. Ο πρώην και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης έβαλαν στόχο να μειώσουν τον αριθμό των κρατουμένων που παραμένει σταθερά πάνω από τις 12.000. Στη Νέα Δημοκρατία είχαν δει τη λύση στη χαλαρότητα απέναντι στα μαλακά ναρκωτικά, είχαν μετρήσει τους χρήστες και είχαν ανακοινώσει τις προβλέψεις τους. Πόσοι μήνες πέρασαν από τότε; πόσα χρόνια; Οσα και να ΄ναι, περίπου 3.000 έγκλειστοι εξακολουθούν να πλεονάζουν στα κελιά. Τώρα βρέθηκε λύση: θα δώσουν οι κρατούμενοι το κατιτίς τους και θα πάνε στην ευχή του υπουργού.

Με πέντε ως εκατό ευρώ την ημέρα ο φυλακισμένος μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του. Δεν είναι μόνο τα εκατό που πάνε στον κρατικό κορβανά. Πρέπει να υπολογίσουμε τα ρεβίθια, τις ριγέ στολές, τις μπάλες που τους δένουν στο πόδι, το κόστος σε φρουρούς, μαγείρους, διοικητικούς.

Προσεγγίζοντας έτσι την αραίωση των φυλακισμένων θα λέγαμε ότι θυμίζουν τις περαιώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η αποσυμφόρηση όμως δεν έχει μόνο αυτόν τον χαρακτήρα, να φεύγουν οι παραβάτες με τον παρά τους. Τα μέτρα διανθίζονται από διάφορες κοινωνικές παραμέτρους, φέρνουν μια ψυχοπονιά στον δικανικό κόσμο και εν πολλοίς διασώζουν την εικόνα του υπουργού που εσχάτως τσαλακώθηκε καθώς χαρακτήρισε τον νόμο για την επίταξη «μια γραφειοκρατική διαδικασία».

Στη Βουλή συνάδελφοί του, ακόμη και από το κόμμα του, υπενθύμισαν ότι η «γραφειοκρατική διαδικασία» ήταν επινόηση της χούντας.

Η αυταρχική τροπολογία για να συμμαζευτούν οι φορτηγατζήδες κατατέθηκε νύχτα, ως ουρά σε άλλο νομοσχέδιο. Να θυμίσουμε ότι μία από τις πρώτες δεσμεύσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου αφορούσε τον περιορισμό αυτής της πρακτικής, δηλαδή της ψήφισης με τη διαδικασία του επείγοντος άσχετων τροπολογιών. Η επίταξη μπήκε ουρά στο νομοσχέδιο της περαίωσης και έτσι οι νεοδημοκράτες βρήκαν πάτημα και μίλησαν για «ντροπή του Κοινοβουλίου», η Αριστερά για «αντιδημοκρατικούς νάρθηκες». Το δικαιολογητικό του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν ότι δεν μπορεί να εγκλωβίζονται η κοινωνία και η οικονομία από τις επιθυμίες μιας μειοψηφίας.

Το φθινόπωρο έφερε τον κ. Καστανίδη αντιμέτωπο και με ένα άλλο ζήτημα, την εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης για τα γκέι ζευγάρια. Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι έχει δημιουργήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου.

Οργανώσεις ομοφυλοφίλων, αλλά και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκαναν πιο επίμονο το αίτημα που διατυπώθηκε το 2004. Ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να «σηκώσει» το θέμα λέγοντας ότι δεν θέλει να παρακάμψει την αρμόδια επιτροπή. Θα μπορούσε πάντως να πάρει θέση, αν όχι ως άνδρας, αν όχι ως Θεσσαλονικιός, τουλάχιστον ως νομικός. Το σωφρονιστικό σύστημα τόνωσε πιο θεαματικά το πολιτικό του προφίλ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέτρα, δεν θα φυλακίζονται οι 75άρηδες- παρεκτός αν έχουν σκοτώσει τη μάνα τους, κάτι στατιστικά σπάνιο. Ποινές ως τρία χρόνια μετατρέπονται σε χρηματικές και όποιος δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό, μπορεί να προσφέρει κοινωφελή εργασία, επί παραδείγματι να εργαστεί σε κάποιον φορέα κατά των ναρκωτικών, οπότε τοιουτοτρόπως να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι καταδικασμένοι. Ο πρότερος ηθικός βίος μετράει περισσότερο:

χορηγείται αναστολή εκτέλεσης για ποινές ως πέντε χρόνια για όσους δεν έχουν καταδικαστεί ξανά. Μανάδες ανήλικων παιδιών, ανάπηροι, καρκινοπαθείς θα μετρούν κάθε ημέρα στο κελί ως διπλή.

Ωραία όλα αυτά, που εκπορεύονται από την ευαισθησία και το πρακτικό πνεύμα του υπουργού. Θα είναι ακόμη πιο ωραία αν περιορίσουν τους έγκλειστους κατά μερικές χιλιάδες και δεν μπουν στην ντουλάπα με τα σχέδια επί χάρτου.