Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στις αγορές, διανύει πορεία επιστροφής σε καλύτερα επίπεδα αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους και μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας θα βοηθούσε ιδιαίτερα τη χώρα να εκδώσει τον επόμενο χρόνο ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας. Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στις ΗΠΑ με διεθνείς επενδυτές, στους οποίους θα παρουσιάσει την πρόοδο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήρθε χθες και η Βank of Αmerica Μerrill Lynch για να εκτιμήσει ότι η «Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει», καθώς θα επιτύχει ταυτόχρονα την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος. Οχι μόνο δεν θα κηρύξει παύση πληρωμών, ανέφερε, αλλά θα αποτελέσει και υπόδειγμα καλά σχεδιασμένης λιτότητας και μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη διατηρήσιμη δημοσιονομική θέση. Η αμερικανική τράπεζα διαφωνεί μάλιστα με όσους υποστηρίζουν ότι ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος «ακυρώνει» τον στόχο της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο οίκος χαρακτηρίζει εντυπωσιακές, με βάση τα ιστορικά στάνταρ, τις αλλαγές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και θεωρεί ότι αυτές έχουν υψηλές πιθανότητες να σταθεροποιήσουν το χρέος ως προς το ΑΕΠ και να τονώσουν την ανάπτυξη.

Η πλειονότητα του πληθυσμού κατανοεί ότι τα όσα γίνονται είναι προς το συμφέρον τους, σημειώνει, προσθέτοντας ότι, εξάλλου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια εναλλακτική για την οικονομία. Η διαδικασία ωστόσο μείωσης του χρέους θα είναι τελικά πιο αργή απ΄ ό,τι περιμένει το ΔΝΤ, κάτι που καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στα αρνητικά εξωτερικά σοκ και την ψυχολογία των αγορών.

Ορισμένοι επενδυτές ωστόσο δεν πείθονται ακόμη από τις ελληνικές προσπάθειες, προτιμώντας να περιμένουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, οι μειώσεις δαπανών θα έχουν μακροπρόθεσμη εφαρμογή, ενώ θα πρέπει να διαφανούν όπως λέγεται και ορατά σημάδια ανάκαμψης με ρυθμούς που μπορούν σε τελική ανάλυση να αποπληρώσουν τα χρέη της χώρας.

Ισως πάντως το πιο αισιόδοξο σημάδι για την πορεία της οικονομίας της ελληνικής οικονομίας να έρχεται σήμερα από τη μακρινή Ασία. Οι ασιάτες επενδυτές ήταν εξάλλου οι πρώτοι που «ξεπούλησαν» τα ελληνικά ομόλογα πέρυσι, όταν άρχισε να γίνεται φανερό ότι η χώρα εισέρχεται σε στενωπό. Τους τελευταίους μήνες λοιπόν κάποιοι ασιάτες επενδυτές προβαίνουν σε αγορές κρατικών ομολόγων των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών, και όπως λέγεται ίσως αποδειχτεί και πάλι πως έχουν δίκιο…

mantik@tovima.gr