Συνεχίστηκε και χθες η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων, στον απόηχο των συστάσεων των ξένων οίκων προς τους πελάτες τους για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρέος, καθώς και της επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο οποίος υποσχέθηκε στήριξη της χώρας μας όταν επιστρέψει στις αγορές. Χθες, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% για πρώτη φορά από τις 22 Ιουνίου, με τη διαφορά της (spread) από αυτή του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται στις 767 μονάδες βάσης με ημερήσια πτώση της τάξης των επτά μονάδων. Σε χαμηλό δύο μηνών έχει πέσει και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου για τον 5ετή τίτλο, που βρέθηκε χθες στις 737 μονάδες βάσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 7,8% του ΑΕΠ το 2010 και στο 7,0% το 2011. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, το αποτέλεσμα αυτό εφέτος επιτεύχθηκε κυρίως με τη σημαντική και διατηρήσιμη μείωση των πρωτογενών δαπανών και με σχετικά μικρή συμβολή από την αύξηση των εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. «Αντίθετα, η συμβολή στη μείωση του ελλείμματος από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν είναι διακριτή» σημειώνει χαρακτηριστικά το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας.
Αlpha Βank: Μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος
Σύμφωνα με την Αlpha Βank, η μείωση του ελλείμματος το 2011 μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ΄ ό,τι προγραμματίζεται και να στηριχθεί κυρίως, όπως και στη Βρετανία, στην περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δημοσίων δαπανών με την εκλογίκευση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ και με την πραγματική αναδιάρθρωση και τη μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, η τράπεζα υποστηρίζει ότι απαιτείται η μείωση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε «επιτέλους να επιβαρύνεται το σύνολο των φορολογουμένων και όχι μόνον όσοι ήδη εκπληρώνουν με συνέπεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» .
Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι η καθαρή ωφέλεια από την επιβολή νέων έκτακτων εισφορών στις ήδη υπέρμετρα φορολογημένες παραγωγικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην απασχόληση και το τελικό αποτέλεσμά της σε ουσιαστική δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να μην είναι καν θετικό. «Στόχος της οικονομικής πολιτικής στη σημερινή συγκυρία θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων και κερδοφόρων επενδύσεων στην Ελλάδα και όχι η θέσπιση νέων σημαντικών φορολογικών εμποδίων που περιορίζουν την ελκυστικότητα της χώρας ως τόπου εγκαταστάσεως σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων» καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Αlpha Βank.