Σε ανοδικό ράλι εξελίχθηκε η τριήμερη ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς, η οποία επιτάχυνε την ανοδική της δυναμική με υπεραποδόσεις σε αρκετά blue chips. Με σύμμαχο το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και χωρίς να επηρεασθεί από το αμφίρροπο άνοιγμα των δεικτών της Γουόλ Στριτ, ο γενικός δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερή του επίδοση (1.554 μονάδες) στην εκπνοή της συνεδρίασης.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης ανέκτησε από νωρίς τις 1.530 μονάδες όπου η απόδοσή του ξεπερνούσε το 2,5% και ενισχύοντας διαρκώς τα κέρδη του έκλεισε στις 1.552,55 μονάδες με σημαντική άνοδο 3,29%.

Το συγκεκριμένο κλείσιμο βρίσκεται εντός της ζώνης των 1.545-1.560 μονάδων, όπου η τεχνική ανάλυση αναμένει κλιμάκωση της πρόσφατης ισχυρής αντίδρασης του γενικού δείκτη.

Αν η αγορά αφομοιώσει ομαλά και ξεπεράσει σύντομα την παρούσα περιοχή τιμών, θα ενισχύσει την ανοδική της δυναμική και θα βελτιώσει τις παραμέτρους της τεχνικής της εικόνας. Αν συνεισφέρει θετικά και η διεθνής τάση, στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα κερδίσει έδαφος η προσδοκία να αποκτήσει διάρκεια η πρόσφατη αντίδραση και γι΄ αυτό αποκτά αυξημένη σημασία η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης.

Μετά την ιδιαίτερα δυναμική εκκίνηση της τελευταίας εβδομάδας η αισιοδοξία κερδίζει έδαφος, δεδομένου ότι οι περισσότερες μετοχές παραμένουν υποτιμημένες και έχουν τις προϋποθέσεις να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους σε ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Οι τραπεζικές μετοχές, καθώς έχουν υποστεί τις ισχυρότερες πιέσεις, είναι αυτές που αντέδρασαν εντονότερα και πρωτοστάτησαν στην επιτάχυνση της ανοδικής δυναμικής της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε κατά το υψηλότερο ποσοστό (5,49%) μεταξύ όλων των δεικτών. Με υψηλές αποδόσεις έκλεισαν τα περισσότερα blue chips του κλάδου, όπου πρωταγωνίστησε η Εθνική Τράπεζα δίνοντας το στίγμα από την αρχή της συνεδρίασης. Παράλληλα, οι συναλλαγές στην εν λόγω μετοχή ύψους 62,1 εκατ. ευρώ κάλυψαν σχεδόν το μισό του τζίρου της αγοράς, με τη δεύτερη στη σειρά Αlpha Βank να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση με τζίρο 9,63 εκατ. ευρώ.

Στην ανάκαμψη της αγοράς «συμμετείχαν» και οι μικρότερες κατηγορίες, με αξιόλογη άνοδο τόσο για τον FΤSΕ40 που ενισχύθηκε κατά 2,81% όσο και για τον FΤSΕ80 που έκλεισε με κέρδη 2,84%, μολονότι η αναλογία τους σε τζίρο παρέμεινε στην ίδια χαμηλή αναλογία (με ποσοστό μικρότερο του 10%) έναντι του FΤSΕ20 ο οποίος σημείωσε άνοδο 3,89%.

Ο συνολικός τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 133,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα, ενώ στη λήξη της συνεδρίασης 151 μετοχές ενισχύθηκαν, 37 υποχώρησαν και 100 διατήρησαν τις τιμές τους αμετάβλητες.

Μετοχές
* Αlpha Βank: Με πέντε ανοδικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις η συνολική απόδοση της μετοχής ανέρχεται σε ποσοστό 20,54%. Η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο ημίωρο, με αποτέλεσμα η μετοχή να τερματίσει στο υψηλό της ημέρας στα 5,28% με υπεραπόδοση 6,45%.

* Τιτάν: Επτά ανοδικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος, με συνολική απόδοση 10,26% μετά το κλείσιμο στα 15,90 ευρώ με ημερήσια κέρδη 2,78%.

* Jumbo: Με ικανοποιητικό τζίρο που της επέτρεψε να ενταχθεί στην πρώτη εικοσάδα της σχετικής κατάταξης, η μετοχή ενισχύθηκε κατά 4,22% στο κλείσιμο των 5,19 ευρώ.