Ως αφορμή για αντεπίθεση στη ΝΔ και στον κ. Απ. Σαμαρά αξιοποιεί η κυβέρνηση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat. Την ίδια στιγμή κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι κατόπιν και αυτής της εξέλιξης θα προχωρήσει η διαδικασία σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα παραποιημένα στοιχεία και ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα το 2010.

Μια ημέρα μετά την επίθεση του προέδρου της ΝΔ κατά του κ. Γ. Παπανδρέου για ανακολουθία των προεκλογικών δεσμεύσεών του με την πολιτική που άσκησε τον προηγούμενο χρόνο η κυβέρνηση απάντησε χθες ότι η εικόνα που είχε για την οικονομία προέκυπτε από τα στοιχεία που έδινε η ΝΔ. «Σαφώςήμασταν υποψιασμένοιότι η ΝΔ απέκρυπτε την αλήθεια.Κανείς,όμως,δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της εξαπάτησης του ελληνικού λαού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Ο κ. Σαμαράς, που έρχεται σήμερα να μας πει ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα, τον Μάιο του 2009 εξαπατούσε ως υπουργός της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή τον ελληνικό λαό, λέγοντας και μάλιστα με στεντόρεια φωνήότι το έλλειμμα βρίσκεται λίγο πάνω από το 4%».

Σχετικές αναφορές πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπεριλάβει ο Πρωθυπουργός στη σημερινή ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του ΠαΣοΚ, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ για κουτοπονηριά, ισχυριζόμενος ότι νόμιζε πως μπορούσε να παραπλανά τους εταίρους στην Ευρώπη και τους πολίτες στην Ελλάδα. Με βάση και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Εurostat στην κυβέρνηση θεωρούν ότι διαμορφώνονται πλέον νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου διακυβέρνησης. Με αυτήν την επιχειρηματολογία αναμένεται πως θα απαντά στο εξής το κυβερνητικό επιτελείο στις αντίστοιχες απειλές που διατυπώνει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. «Το ότι εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για διερεύνηση των παραποιημένων στοιχείων,αυτών που απέστελλε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΕΕαλλά και ανακοίνωνε στον ελληνικό λαό, είναι πραγματικά μια δέσμευση πολιτική, την οποία πρέπει να τηρήσουμε γιατί ακριβώς σεβόμαστε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατηγορηματική είναι πάντως η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2010.