Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν προς όφελος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, ενώ προειδοποιεί ότι «με μαθηματική ακρίβεια» θα ακολουθούσουν και νέες αυξήσεις.

Η Ομοσπονδία τονίζει ακόμη «πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι μόνο για τα πλούσια νοικοκυριά προκύπτουν σημαντικές μειώσεις τιμών, και σχολιάζει «αν προεκλογικά γίνονται τέτοιες αυξήσεις, σκεφτείται τι έρχεται μετά τις εκλογές».

«Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα (ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλότερες από αυτές που αναμένονταν) είναι αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που απαιτεί και επιβάλει η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η οποία έγινε όχι για να ωφεληθούν οι φτωχοί καταναλωτές, αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωσή της.

Το συνδικάτο εκτιμά ότι «σε λίγο με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις, λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (τιμή πώλησης στην χονδρική αγορά)» και επισημαίνει πως η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ αναφέρεται: «Όταν η κυβέρνηση κάνει αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προεκλογικά, ο λαός πρέπει να καταλάβει τι έρχεται μετά τις εκλογές

»Η κυβέρνηση με το γνωστό θράσος παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά ως μειώσεις. Αυξάνει πάνω από 7% το οικιακό τιμολόγιο της λαϊκής οικογένειας, ενώ για τα πλούσια νοικοκυριά της υψηλής οικιακής κατανάλωσης προχωρά σε σημαντική μείωση πάνω από 13%. Όσο για την έκπτωση 10% του κοινωνικού τιμολογίου αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό για τις ομάδες ακραίας φτώχειας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση».

Το ΚΚΕ «απαιτεί άμεση μείωση 50% του οικιακού τιμολογίου για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους. Καμιά αύξηση τιμών για την λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση».