Στην εναρκτήρια ομιλία του στην 26η σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (COMCEC) του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ είπε πως τα σύνορα που υπάρχουν μεταξύ των ισλαμικών χωρών δεν πρέπει να εμποδίζουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών.

«Ο ισλαμικός κόσμος είναι μία παγκόσμια κοινότητα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα παγκοσμίου χαρακτήρα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με κοινή σκέψη και πράξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οκ. Γκιούλ είπε ότι: «τα σύνορα που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας δεν πρέπει να μας απομακρύνουν και να εμποδίζουν τη συνεργασία μας.

» Η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, κεφαλαίου, πληροφορίας και ανθρώπων που είναι απαραίτητα γα την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη, θα είναι το πρώτο βήμα για να εισέλθει ο ισλαμικός κόσμος σε μία παγκόσμια αναπτυξιακή προσπάθεια».

Εξάλλου, σε ομιλία που εκφώνησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης κ. Εκμελετίν Ιχσάνογλου υπογράμμισε ότι οι χώρες-μέλη του Οργανισμού συμφωνούν ότι η απελευθέρωση του εμπορίου είναι πιο εφαρμόσιμος μηχανισμός για την αύξηση της αποδοτικότητας, τη δημιουργία ισορροπημένης οικονομίας, τη μεταφορά τεχνολογίας και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κατά τη Σύνοδο εξετάζεται το σχέδιο δράσης του οργανισμού για την επόμενη δεκαετία και η ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών-μελών.