Αλαν ΓκρίνσπανΑσκεί κριτική στην ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ νομισματική πολιτική

Προειδοποιήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ απευθύνει ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Άλαν Γκρινσπαν σε άρθρο του στους Φαινανσιαλ Ταιμς. Αναλύοντας βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, αλλά και μακροοικονομικά δεδομένα ο Γκρινσπαν ασκεί κριτική στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική και στην ελλιπή μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Προειδοποιήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ απευθύνει ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κ. Αλαν Γκρινσπαν σε άρθρο του στους «Financail Times».

Αναλύοντας βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, αλλά και μακροοικονομικά δεδομένα ο κ. Γκρινσπαν ασκεί κριτική στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική και στην ελλιπή μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ υπογραμμίζει πως το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες άγγιξε τα 480 δισ. δολ. από τις αρχές του 2009, χωρίς ωστόσο να πυροδοτήσει την αναμενόμενη αύξηση στις κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κλίμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό, λόγω της αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος και της εκτίναξης του ομοσπονδιακού ελλείμματος, κάτι που όπως υποστηρίζει αργά ή γρήγορα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη

Στο ίδιο πλαίσιο τονίζει πως λόγω της ευρείας αβεβαιότητας που κυριαρχεί στον ιδιωτικό κλάδο οι πάγιες κεφαλαιουχικές επενδύσεις στις ΗΠΑ είναι μικρότερες του ιστορικού μέσου όρου. Τέλος, ασκεί κριτική για το ότι πλεονάζουσα ρευστότητα 1 τρισ. δολαρίων μένει ανεκμετάλλευτη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk