Συνάντηση
Με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν θα συναντηθεί την προσεχή Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.

Παπακωνσταντίνου (σκίτσο), στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

* * *
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναχώρησε χθες για τη Νέα Υόρκη όπου σήμερα θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της συνόδου, όπου αύριο Παρασκευή θα μιλήσει στο «World Debate at the ΙΜF» που διοργανώνει το ΒΒC, και θα συναντήσει τον ρώσο υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξέι Κουρντίν.

* * *
Το Σάββατο θα συναντηθεί με τον υπουργό των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Κίνας, ενώ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ιnternational Ιnstitute of Finance (ΙΙF).

Σε μπόνους…
Κλιμακωτά θα φορολογηθούν τα μπόνους που θα δώσουν ως το 2013 οι τράπεζες στα στελέχη και στους υπαλλήλους τους, όπως προβλέπεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

* * *
Οταν ο δικαιούχος διαθέτει εισόδημα έως 60.000 ευρώ και καταβληθούν σε αυτόν πρόσθετες αμοιβές ως 10% επί του συνόλου των ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών, οι πρόσθετες αυτές αμοιβές θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. * * *
Αν οι πρόσθετες αμοιβές υπερβαίνουν το εν λόγω ποσοστό, τότε θα φορολογηθούν με συντελεστή 50% για ποσά έως 20.000 ευρώ, με 60% για ποσά από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ, με 70% για μπόνους από 40.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ, με 80% για ποσά από 60.001 ευρώ έως 80.000 ευρώ και με 90% για μπόνους που υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

… και εθελούσιες
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή των μπόνους στους δικαιούχους και αποδίδεται στο Δημόσιο. Η παραπάνω φορολογική μεταχείριση δεν αφορά μόνο τα μπόνους αλλά επεκτείνεται και στις παροχές και οικονομικά κίνητρα που καταβάλλονται στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, τις γνωστές αποζημιώσεις για εθελούσιες εξόδους.

* * *
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στελέχη επιχειρήσεων στα οποία παρέχεται η χρήση αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από το αν τα αυτοκίνητα αυτά ανήκουν στην επιχείρηση ή είναι μισθωμένα με οιονδήποτε τρόπο, φορολογούνται επιπλέον ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, καθόσον πρόκειται για υπηρεσία που παρέχουν οι επιχειρήσεις προς τα στελέχη τους ως πρόσθετη αμοιβή.

Εχει ζήτηση
Στο διοικητικό συμβούλιο της ναυτιλιακής εταιρείας ΤΕΝ του καπεταν- Π.

Τσάκου εξελέγη ο κ. Τ. Αράπογλου, τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

* * *
Ο κ. Αράπογλου μετέχει επίσης στο ΔΣ της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και δεν αποκλείεται στο μέλλον να του ζητηθεί και από άλλον όμιλο να συμμετάσχει στη διοικητική ομάδα του αφού η εμπειρία και η γνώση του στα χρηματοοικονομικά εργαλεία συνιστούν αρετές για κάθε επιχείρηση, ιδίως αυτήν την περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις τραπεζών και εταιρειών είναι προβληματικές λόγω του περιορισμού της ρευστότητας στο σύστημα.