Πλησιάζει το γεωτρύπανο τους 33 εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στη Χιλή και μαζί του φαίνεται να έρχεται και πιο κοντά η ημερομηνία της επιχείρησης διάσωσης ενώ την Τετάρτη συμπληρώθηκαν δύο μήνες από την κατάρρευση του ορυχείου.

Ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα ανέβαλε το ταξίδι του στην Ευρώπη για μετά τις 17 Οκτωβρίου, στοχεύοντας να βρίσκεται ότι θα είναι στη χώρα τη διάσωση, ενώ τα συνεργεία κάνουν ασκήσεις για τη μεγάλη ημέρα.

Hδη το γεωτρύπανο βρίσκεται σε βάθος 519 μέτρων, δηλαδή σε απόσταση περίπου 110 μέτρων από τους εγκλωβισμένους, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής μηχανικό Αντρές Σουγκάρετ.

«Φτάσαμε στα 519 μέτρα με το γεωτρύπανο του εφεδρικού σχεδίου και στόχος είναι να φτάσουμε τα 630 μέτρα» δήλωσε ο Α.Σουγκάρετ στον Τύπο, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο προχωρά 53 μέτρα ανά 24ωρο.

Το πιο γρήγορο από τα γεωτρύπανα όμως, το «Τ130», σταμάτησε προσωρινά την Τετάρτη για επιδιορθώσεις. Ο κ. Σουγκάρετ πάντως δεν αναφέρεται στην ημέρα απελευθέρωσης των μεταλλωρύχων, που σύμφωνα με διάφορες πηγές αναμένεται να γίνει γύρω στις 15 Οκτωβρίου.

Πάντως ακόμα και εάν το γεωτρύπανο φτάσει στους εγκλωβισμένους θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να ενισχυθεί με ειδικούς ατσάλινους σωλήνες η σήραγγα που μέσα της θα κινηθεί ο κλωβός που θα τους ανεβάσει στην επιφάνεια της γης.

Για τις προετοιμασίες «υποδοχής» τους στην επιφάνεια έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο ενώ πέντε ελικόπτερα είναι έτοιμα να μεταφέρουν εάν χρειαστεί τυχόν ασθενείς στην κοντινότερη πόλη Κοπιάπο. Hδη έχουν ξεκινήσει μάλιστα οι σχετικές ασκήσεις ετοιμότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επικείται η διάσωση διευκρινίζουν τα σωστικά συνεργεία.

Λέγεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες για να μεταφερθούν στην επιφάνεια της γης και οι 33, ενώ πρώτοι θα ανέβουν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας συνοδευόμενοι από ειδικούς μηχανικούς που θα κατέβουν για να τους συνοδεύουν στην ανάβαση.