Πλήγμα δέχθηκαν οι υπεύθυνοι των ταυρομαχιών στην Ισπανία, καθώς η Γερουσία απέρριψε πρόταση της αντιπολίτευσης να κηρυχθούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Η Γερουσία απέρριψε με 129 ψήφους έναντι 117 και μιας αποχής την πρόταση που κατατέθηκε από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Ο εκπρόσωπος του PP Πίο Γκαρθία-Εσκουντέρο, δήλωσε, παρουσιάζοντας την πρότασή του, ότι οι ταυρομαχίες ενέπνευσαν αναρίθμητους Ισπανούς καλλιτέχνες. Τις περιέγραψε, μάλιστα, ως μορφή τέχνης στην οποία ο ταυρομάχος πρέπει να αυτοσχεδιάσει και να διακινδυνεύσει τη ζωή του.

Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο υποστήριξε πως η πρόταση του PP παραβιάζει τις εξουσίες των 17 ημιαυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για αποφάσεις που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Το PP ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης για την απαγόρευση των ταυρομαχιών που ελήφθη τον Ιούλιο από τη βορειοανατολική περιφέρεια της Καταλονίας.

Η Καταλονία ήταν η πρώτη περιφέρεια της ηπειρωτικής Ισπανίας που υιοθέτησε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο πυροδότησε εθνική συζήτηση για το μέλλον των ταυρομαχιών.

Περισσότεροι από 10.000 ταύροι σκοτώνονται κάθε χρόνο στις ισπανικές ταυρομαχίες.