Παράταση θα δοθεί στη ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, η καταληκτική προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 15 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών με τον Ν. 3842/2010 έδωσε τη δυνατότητα σε φορολογουμένου που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να τις επαναπατρίσουν με συνοπτικές διαδικασίες καταβάλλοντας φόρο 5% επί της κατάθεσης. Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση ουσιαστικά θεσπίσθηκε ως ανάχωμα στην μεγάλη εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό της περιόδου Νοεμβρίου 2009 – Απριλίου 2010. Ωστόσο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς δεν φρέναρε την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά ούτε αύξησε τις εισροές καταθέσεων.

Μάλιστα, χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ομολόγησε πως στο συγκεκριμένο ζήτημα «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος». Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης – εκπνέει στις 15 Οκτωβρίου- έως τα τέλη του έτους, σημειώνοντας πως και η εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία βοηθά στην επιστροφή των καταθέσεων.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία και οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, επιτρέπουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές να διατυπώσουν αίτημα σε χώρες του εξωτερικού (π.χ. Κύπρο, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, κ.λπ.) προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού.

Μέσω των διεθνών συμφωνιών, οι ελληνικές αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών. Τα στοιχεία αυτά καταλήγουν στο ΣΔΟΕ, το οποίο και είναι υποχρεωμένο να ελέγξει την προέλευση των κεφαλαίων. Διενεργείται έλεγχος «πόθεν έσχες» προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα εισοδήματα του φορολογούμενου είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού.

Σε κάθε περίπτωση όσοι επαναφέρουν τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από κάθε έλεγχο «πόθεν έσχες» και να καλύψουν τα τεκμήρια που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία. Επίσης, θα μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όποιος μέχρι τα τέλη του 2012 αξιοποιήσει τα επαναπατρισμένα κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα, μετοχές, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κ.λπ., τότε εκτός από την απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα δικαιούται και έκπτωση επί του φόρου που πρέπει να επιβληθεί για τον επαναπατρισμό.

Για παράδειγμα, αν με τα κεφάλαια που θα προέλθουν από τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού αγοράσει ελληνικές μετοχές, θα του παρακρατηθεί το 5% της κατάθεσης κατά την εισαγωγή του ποσού στην Ελλάδα, αλλά το 50% του φόρου (ή το 2,5% της κατάθεσης) θα του επιστραφεί από την εφορία.