Μεταξύ 7%-8% αναμένεται να κυμανθεί η μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό φέτος, διαψεύδοντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις ενώ οι προκρατήσεις αφήνουν ελπίδες για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, όπως αναφέρουν στελέχη του τουριστικού κλάδου και η κυβέρνηση.

Συγκρατημένα αισιόδοξο εμφανίζεται το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, που σημειώνει αφ’ενός το θετικό πρόσημα στις αφίξεις (+1,2%) και τις διανυκτερεύσεις (+2%) του εννεαμήνου, σημειώνοντας όμως παράλληλα τη σημαντική υστέρηση των εσόδων κατά 7,8% που καταγράφεται στο εξεταζόμενο διάστημα.

«Η χρονιά αυτή τελικά εξελίχθηκε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, τουλάχιστον αποφύγαμε την ολική καταστροφή» ανέφερε από την πλευρά του ο k. Ανδρέας Ανδρεάδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε συνέντευξή του στο Reuters, στην οποία σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός στη διετία «έχει απολέσει το 20% των εσόδων και έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα».

«Πιστεύω ότι το 2011 θα δούμε μια βελτίωση, μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα θα δούμε μια βελτίωση» σημείωσε ο Α.Ανδρέαδης. Αναφερόμενος στην επόμενη τουριστική σεζόν είπε ότι η μείωση των τιμών έχει οδηγήσει σε κάποια αύξηση των προκρατήσεων, αφήνοντας ελπίδες για ανάκαμψη το 2011, «με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναταραχές και επεισόδια», όπως ανέφερε.

«Eχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόνο από την Αγγλία, της τάξης του 4-5%του συνόλου των προκρατήσεων οι οποίες δείχνουν ένα μικρό θετικό πρόσημο, σε σχέση με πέρυσι» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 2-3% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 1,3% τον Ιούλιο, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από τη μείωση 10-20% των τιμών στην οποία προχώρησε η τουριστική βιομηχανία για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, ανέφερε ο Α.Ανδρεάδης. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι αφίξεις το 2011 θα ενισχυθούν «πάνω από 10%», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Γ.Νικητιάδης.

Οι τουριστικές εισπράξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου μειώθηκαν 9%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδα, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 4,8 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2010.