«Σκληρή γραμμή» ακολουθούν και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, οι οποίοι υπακούουν πλέον τυφλά στο κλειστό επιτελείο που επέλεξαν να τους συμβουλεύει για τις δημόσιες κινήσεις τους τόσο στη Βουλή όσο και στη Δικαιοσύνη. Δεν φαίνεται να επικοινωνούν με πολιτικούς, παρ΄ ότι διατηρούν «σχέσεις ζωής» με μέλη του Κοινοβουλίου. Η αλλαγή στάσης ήλθε σιγάσιγά μετά την αλλαγή των συνηγόρων τους το καλοκαίρι του 2009, αφού τους ανέλαβε νομικάκαι όχι μόνον- το δικηγορικό γραφείο Γραμματίδη- Μπαχά. Κατ΄ αρχάς τους συμβούλεψαν να εμφανιστούν στην Εξεταστική Επιτροπή, που συνεδρίασε στις αρχές του 2010, όχι όμως και στην Προανακριτική, αφού έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στενό περιβάλλον των μοναχών λειτουργεί και επικοινωνιολόγος του οποίου το γραφείο δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ. Και εκείνος από την πλευρά του αντικατέστησε άλλον επικοινωνιολόγο, που διατηρούσε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Καραμανλή και ο οποίος δεν φαίνεται να ωφέλησε τους μοναχούς στη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας τους – παρ΄ ότι πληρώθηκε αδρά. Ανθρωποι πολύ κοντά στους μοναχούς επιμένουν ότι σήμερα δεν κάνουν καμία κίνηση χωρίς να συμβουλευτούν τον επικοινωνιολόγο, ο οποίος τους έχει συστήσει να μην εμφανίζονται στον Τύπο χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση ότι το κλίμα της εκπομπής ή του δημοσιεύματος είναι θετικό προς τους ισχυρισμούς της μονής. Μάλλον ήταν προς αυτή την κατεύθυνση η παρουσία-συνέντευξη σε ραδιοφωνική εκπομπή του μοναχού Εφραίμ, στις 15 Αυγούστου 2010: αφού ευχήθηκε στους ακροατές για τη γιορτή της Παναγίας, έκανε λόγο για «διωγμό» σε βάρος του.

Μεγάλο φορτίο στην κατεύθυνση της απόκρουσης των εναντίον τους αιτιάσεων φέρει και ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος έχει αποσυρθεί τελείως από τη δημοσιότητα. Παρά την κλονισμένη υγεία του εργάζεται μέχρι πρωίας για να ταξινομήσει στο αρχείο της μονής όλο το υλικό της υπόθεσης με φωτογραφίες και έγγραφα. Παρ΄ ότι δεν εμφανίζεται, ο Αρσένιος είναι ο άνθρωπος που πρώτος ερωτάται για οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζεται η ομάδα. Την «ομάδα» συνεπικουρεί και οικονομολόγος, ο οποίος εξηγεί τις τραπεζικές συναλλαγές αλλά και τον τρόπο αντίδρασης σε όσα καταμαρτυρούνται στους μοναχούς. Σε αυτή την ομάδα φαίνεται ότι οφείλεται και η εκστρατεία των τελευταίων ημερών για τη μη ύπαρξη ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, από την οποία φαίνεται να έχει εκπλαγεί και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.