Ενας χρόνος συμπληρώνεται από την εκλογική νίκη του ΠαΣοΚ και τον σχηματισμό της πρώτης κυβερνήσεως του κ. Γ. Παπανδρέου. Μικρό ίσως το διάστημα για να αξιολογηθεί το κυβερνητικό έργο- πολύ περισσότερο διότι η άνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία «συνέπεσε» με τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα έκρουε τη θύρα της πτωχεύσεως. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου παρέλαβε ως σκήπτρον της εξουσίας μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα! Το πώς αντιμετώπισε την κατάσταση η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι ένα ερώτημα που επιδέχεται πολλές απαντήσεις.

Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα. Και ταχύτερα. Και πολλά από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου θα έπρεπε να έχουν ληφθεί χωρίς την υπόδειξη της λεγόμενης τρόικας. Οπωσδήποτε εκόντες άκοντες βρισκόμαστε ενώπιον αλλαγών που ανατρέπουν τις συνθήκες της ζωής μας.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα πιστωθεί προφανώς με τη ριζική αλλαγή που πραγματοποιείται στη χώρα. Αλλά ο μεγάλος έπαινος ανήκει στον ελληνικό Λαό, ο οποίος έδειξε ψυχραιμία και αντοχή, προσαρμοστικότητα απροσδόκητη και υπομονή απίστευτη! Οι αλλαγές που συντελούνται είναι δομικές. Και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ας έχομε κατά νουν ότι αντίστοιχες αλλαγές σημειώθηκαν και κατά την πρώτη περίοδο του ΠαΣοΚ, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεισε τα τραύματα του Εμφυλίου. «Συνέπεια» της ενωτικής πολιτικής του ιδρυτή του ΠαΣοΚ υπήρξε η ουσιαστική συμφιλίωση της παραδοσιακής Δεξιάς με την άκρα Αριστερά. Βέβαια η εξέλιξη είχε και μια τερατογένεση, το λεγόμενο Βρώμικο ΄89 – αλλά το αλγεβρικό άθροισμα των αλλαγών της δεκαετίας του 1980 είναι εξαιρετικά θετικό.

Εναν χρόνο μετά τις εκλογές του 2009, τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη αλλαγή, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί μια νέα Αλλαγή.

Η ελπίδα είναι ότι τελικά θα πούμε Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.