Χίλαρι Κλίντον Σε Βελιγράδι και Πρίστινα το προσεχές δεκαήμερο

Σε ό,τι αφορά το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε ότι οι ηγεσίες των δύο πλευρών θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον και προσέθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ είναι έτοιμες να βοηθήσουν για την επίτευξη λύσης

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Η Κλίντον είχε συνάντηση με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, στην οποία όπως δήλωσε συζητήθηκαν «τρόποι διευκόλυνσης του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου».

Στη συνάντηση Κλίντον-Αστον συζητήθηκαν επίσης η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν.

Σε ό,τι αφορά το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε ότι οι ηγεσίες των δύο πλευρών θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον και προσέθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ είναι έτοιμες να βοηθήσουν για την επίτευξη λύσης.

Από την πλευρά της, η Κάθριν Αστον τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την ΕΕ να εργαστούν πάνω στο μελλοντικό διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, αλλά δεν αναφέρθηκε στους ρόλους που προτίθενται να αναλάβουν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ακόμη πως θα ήθελε να δει «πρόοδο σε ό,τι αφορά τη Σερβία και το Κόσοβο» και τόνισε πως κατανοεί πλήρως τη σημασία αυτών που έχει καταφέρει ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, με το τελευταίο ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και τη στήριξη του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Η εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου γράφει στο φύλλο της Πέμπτης ότι η ΕΕ αναμένει από τους αξιωματούχους της Πρίστινας να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Βελιγράδι, το συντομότερο δυνατό, παρά την παραίτηση του Φατμίρ Σεϊντίου από την προεδρία του Κοσόβου.

Ωστόσο, σημειώνει πως εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, η έναρξη των συνομιλιών θα μπορούσε να «αργήσει μερικούς μήνες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk