Παλμοί φωτός «ανασταίνουν» τους παράλυτους μυς

ΛΟΝΔΙΝΟ Παλμοί φωτός θα μπορούσαν κάποια ημέρα να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική μυϊκή δραστηριότητα σε παράλυτα άτομα. Αυτή την ελπίδα δίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική που ανήκει στο πεδίο της αποκαλούμενης οπτογενετικής για τον έλεγχο των μυών στα κάτω άκρα ποντικών. Η οπτογενετική αφορά τη χρήση πρωτεϊνών που ενεργοποιούνται με το φως και προέρχονται από φύκη τα οποία φωτοσυνθέτουν προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία τα νευρικά κύτταρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ Παλμοί φωτός θα μπορούσαν κάποια ημέρα να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική μυϊκή δραστηριότητα σε παράλυτα άτομα. Αυτή την ελπίδα δίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική που ανήκει στο πεδίο της αποκαλούμενης οπτογενετικής για τον έλεγχο των μυών στα κάτω άκρα ποντικών. Η οπτογενετική αφορά τη χρήση πρωτεϊνών που ενεργοποιούνται με το φως και προέρχονται από φύκη τα οποία φωτοσυνθέτουν προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία τα νευρικά κύτταρα. Οι επιστήμονες από το Στάνφορντ είναι οι πρώτοι που εφαρμόζουν την τεχνική στο περιφερικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις εκούσιες κινήσεις. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ει σήγαγαν σε ποντίκια ένα γονίδιο που κωδικοποιεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης των φυκών, της ChR2. Η πρωτεΐνη προσδέθηκε στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων, ενώ στη συνέχεια οι επιστήμονες ενεργοποίησαν το ισχιακό νεύρο με χρήση μιας συσκευής που εξέπεμπε φως.

Οπως σημειώνεται στην επιθεώρηση «Νature Μedicine», έως σήμερα ηλεκτρικοί παλμοί έχουν επιτρέψει σε παράλυτα άτομα να περπατήσουν. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις η βάδιση ήταν άκρως μηχανική και έμοιαζε με εκείνη των ρομπότ. Η νέα τεχνική με χρήση παλμών φωτός προσέφερε στα ζώα τέτοια ενεργοποίηση των νεύρων ώστε η βάδιση να είναι φυσική. Ελπίζεται ότι η μέθοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση της κινητικότητας και στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk