Την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρών ποινών και μέτρων κατά των οδηγών φορτηγών οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στις Εθνικές οδούς θέλησε να επιδείξει χθες η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και τη γενικευμένη εκτίμηση ότι το μέτωπο των διαμαρτυρόμενων οδηγών έχει ήδη διαρραγεί. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η απεργία είναι πολιτικά υποκινούμενη, αρχικώς από τη ΝΔ και δευτερευόντως από το ΚΚΕ, και στο κλίμα αυτό από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές προς τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να μην υπάρξει στο εξής καμία ανοχή σε περιπτώσεις παραβάσεων, να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση των μεταφορών και η τροφοδοσία της αγοράς και να εφαρμοστεί ο νόμος για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, όπως ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση έλαβε χθες την απόφαση να καταθέσει τροπολογία η οποία προβλέπει αυστηρές ποινές, ξεκινώντας από την αφαίρεση αδειών και φθάνοντας ως την πενταετή κάθειρξη για τους παραβάτες και όσους εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με την επίταξη η οποία έχει αποφασιστεί από το καλοκαίρι, παραμένει όμως επί της ουσίας ανενεργή.

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει την ομαλότητα στον κλάδο των δημόσιων εμπορευματικών μεταφορών και η τροπολογία έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την περαίωση. Η απόφαση ελήφθη χθες σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στη Βουλή με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλου και των υπουργών Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση, Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Αμυνας, κ. Ευ.Βενιζέλου, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, Οικονομίας, κ. Μ.Χρυσοχοΐδη, Υποδομών κ. Δ.Ρέππα και Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδη.

Σ το πλαίσιο αυτό, άμεση ήταν η κινητοποίηση εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις. Συνελήφθησαν τρεις οδηγοί φορτηγών οι οποίοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Ενας οδηγός συνελήφθη στην Εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και δύο συνάδελφοί του συνελήφθησαν στην Εθνική οδό Πατρών- Πύργου, ενώ συνολικά έχουν σχηματιστεί 13 δικογραφίες ως χθες το μεσημέρι.

Η τροπολογία που εγκρίθηκε στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε νωρίς το πρωί στη Βουλή, έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Δριμεία επίθεση από ΝΔ και ΚΚΕ
Σ φοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση για τη στάση της έναντι των ιδιοκτητών φορτηγών και τις αυστηρές κυρώσεις που προωθούνται. Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της κ. Π. Παναγιωτόπουλου επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τηνπολιτική της «βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης», «σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα» και «επιδιώκει μετωπική σύγκρουση».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «τα άκρα δεν αποτελούν λύση και η προσφυγή στη βία δεν αποτελεί λύση» και ζήτησε από την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την προ ημερών έκκληση του πρόεδρου της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά, να προχωρήσει σε διάλογο και να δώσει τη μεταβατική περίοδο που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική του Περισσού που μίλησε για «κυβερνητική επιχείρηση κλιμάκωσης της καταστολής », η οποία «δεν έχει στόχο μόνο τον αγώνα των φορτηγατζήδωναλλά συνολικά το λαϊκό κίνημα,όλους τους αγώνες κατά του μνημονίου κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής». Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δ. Χατζησωκράτης που, ενώ επέκρινε και την κυβέρνηση και τη ΝΔ, δήλωσε: «Οι μεγαλοϊδιοκτήτες του κλάδου πρέπει να ονοματιστούν και να κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».