Στη φυλακή όσοι δεν συμμορφώνονται με την επίταξη

Με φυλάκιση και αφαίρεση των αδειών τους απειλούνται πλέον οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν από το μέτρο της επίταξης, ενώ το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα μπορεί σύντομα να εκχωρήσει δημόσιο μεταφορικό έργο και στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης. Η κυβέρνηση, η οποία σκληραίνει τη στάση της και προχωρεί σε μετωπική σύγκρουση με τους μεταφορείς ύστερα από διυπουργική σύσκεψη, κατέθεσε χθες στη Βουλή- …

Στη φυλακή όσοι δεν συμμορφώνονται με την επίταξη | tovima.gr

Με φυλάκιση και αφαίρεση των αδειών τους απειλούνται πλέον οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν από το μέτρο της επίταξης, ενώ το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα μπορεί σύντομα να εκχωρήσει δημόσιο μεταφορικό έργο και στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης. Η κυβέρνηση, η οποία σκληραίνει τη στάση της και προχωρεί σε μετωπική σύγκρουση με τους μεταφορείς ύστερα από διυπουργική σύσκεψη, κατέθεσε χθες στη Βουλή- στο νομοσχέδιο για την περαίωση- τροπολογία η οποία θα ψηφιστεί σήμερα και με την οποία προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων και καθορίζονται κυρώσεις. Ειδικότερα:

* Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος ενώ τελεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ή είναι ιδιοκτήτης ή νομέας ή χρήστης πράγματος που έχει επιταχθεί, αρνείται να συμμορφωθεί ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη. Σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ΄ εξακολούθηση, ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης.

* Εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα, με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος ή η άδεια δημόσιας χρήσης του πράγματος.

* Σε περίπτωση έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να ανατίθεται η άσκηση δημόσιας ή κοινωφελούς υπηρεσίας ή δραστηριότητας δημόσιας χρήσης σε οχήματα, μηχανήματα ή άλλα μέσα ιδιωτικής χρήσης.

Η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι άρνηση συμμόρφωσης «συνιστά η μη εκτέλεση συγκεκριμένης εντολής του αρμόδιου δημόσιου οργάνου, η μη εκτέλεση μεταφορικού ή άλλου έργου,κατά τον συνήθη τρόπο λειτουργίας της οικονομίας,η εγκατάλειψη του επιταγμένου πράγματος ή η χρησιμοποίησή του για την παρακώλυση των συγκοινωνιώνή για την πρόκληση κοινής ανάγκης».

Η άρνηση συμμόρφωσης διαπιστώνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα ή ύστερα από αναφορά του αρμόδιου υπουργού ή όποιου έχει έννομο συμφέρον.

Οι διαμεταφορικές επιχειρήσεις κοινοποίησαν με επιστολή τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου Φορτηγών Αυτοκινήτων ΔΧ την ομόφωνη απόφασή τους για έναρξη των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους από σήμερα Πέμπτη.

Στην επιστολή τους οι διαμεταφορικές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι τήρησαν τη συμφωνία τους για αναμονή ως και την Τρίτη, ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των μεταφορέων, και μετά την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων επισημαίνουν ότι η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και το οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ενταθεί.

Ελάτε να τα πάρετε, λένε οι φορτηγατζήδες
«Ελάτε να τα πάρετε», διαμηνύουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και απειλούν με αιφνιδιαστικά μπλόκα στους δρόμους και συγκρούσεις σώμα με σώμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερανοφόρων κ. Β. Σαχινίδης υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δημοκρατία και κάλεσε την κυβέρνηση να έλθει να τα πάρει, αν θέλει.

Στο μεταξύ, διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια επέδωσε ο βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, καταγγέλλοντας επιθέσεις που δέχθηκαν βούλγαροι οδηγοί από Ελληνες.

Τη λύπη του για τα επεισόδια εις βάρος βούλγαρων οδηγών φορτηγών εκφράζει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ.Ρέππας με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας κ. Αλεξάντρ Τσβέτκοφ . Ο κ. Ρέππας δηλώνει ρητώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την εκδήλωση παράνομων ενεργειών, την καταστροφή οχημάτων με ξένες πινακίδες, την παράβαση της ακεραιότητας των φορτίων, τη συγκράτηση οδηγών διά της βίας και λοιπές αυθαίρετες ενέργειες που παρακωλύουν τις συγκοινωνίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk