Εξέγερση βουλευτών για την περαίωση

Μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση, με την οποία δίδεται αμνηστία σε μεγαλοοφειλέτες της τελευταίας δεκαετίας, παρέχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όχι μόνο εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑΑ ή με δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ αλλά και επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που έχουν λάβει ή εκδώσει πλαστά/εικονικά τιμολόγια, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών.

Μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση, με την οποία δίδεται αμνηστία σε μεγαλοοφειλέτες της τελευταίας δεκαετίας, παρέχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όχι μόνο εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑΑ ή με δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ αλλά και επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που έχουν λάβει ή εκδώσει πλαστά/εικονικά τιμολόγια, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών βουλευτών.

Κατά τη χθεσινή κατεπείγουσα συζήτηση επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την περαίωση των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή δημιουργήθηκε ένταση όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης μίλησαν για «φωτογραφική διάταξη». Με αφορμή την ένταξη στη ρύθμιση εταιρειών που έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια και εισηγμένων εταιρειών με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ βουλευτές (όπως ο κ. Α. Μακρυπίδης ) ζήτησαν από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίσεις και εξηγήσεις ως προς το ποιες εταιρείες ευνοούνται από τη ρύθμιση. Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε και απέρριψε κάθε υπόνοια ότι πρόκειται για φωτογραφικές ρυθμίσεις και δεσμεύτηκε ότι θα αναδιατυπώσει τη διάταξη, με την προσθήκη ότι στην περαίωση δεν θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

Ο κ. Χρ. Μαγκούφης χαρακτήρισε τη ρύθμιση απαράδεκτη και είπε πως η κυβέρνηση οφείλει να δείξει εμπράκτως ότι εννοεί τις δεσμεύσεις της όταν αναφέρει για «τελευταία φορά», ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα στους φοροφυγάδες και θα κλείνουν οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται.

Επικριτικός υπήρξε και ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο έθεσε στον κ. Παπακωνσταντίνου ως ζήτημα ζωής και θανάτου την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011, ενώ τόνισε ότι δεν προβλέπει να προσέρχονται πολλοί οφειλέτες και να συμμετέχουν στην περαίωση που ετοιμάζεται.

Κριτική άσκησε και ο κ. Ν.Αλευράς ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι καθώς δεν εξήγησε όπως και όταν έπρεπε για ποιον λόγο γίνεται η περαίωση. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν την περαίωση κατά περίπτωση και όχι μαζικά.

Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Κ. Γείτονας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη και χαριστική ρύθμιση» .

Οπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου η επίμαχη ρύθμιση αφορά μόνο τους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, «αυτούς δηλαδή που ήλθαν μόνοι τους και το δήλωσαν», ενώ κατέστησε σαφές ότι εξαιρούνται αυτοί που εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, περιπτώσεις για τις οποίες δεν παραγράφεται το ποινικό αδίκημα. Χαρακτήρισε, δε, «πολιτικά ανέντιμο» να λέγεται ότι ευνοούνται συγκεκριμένες επιχειρήσεις. «Ολα τα άλλα είναι έωλα και πολιτική λάσπη» πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στους φοροφυγάδες,έστω και αν υπαχθούν και αυτοί στη ρύθμιση» καθώς και ότι «δεν παραγράφεται το ποινικό αδίκημα της πλαστογράφησης,αλλά δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εντοπιστεί να δηλώσουν ότι έχουν λάβει πλαστά τιμολόγια». Πάντως προχώρησε σε αναδιατύπωση της επίμαχης 6ης παραγράφου του άρθρου 12, προκειμένου να υπαχθούν στην περαίωση επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν λάβει μη νόμιμα φορολογικά στοιχεία ή έχουν εκδώσει τέτοια στοιχεία κατά το άρθρο 19 του Ν. 2523/97 μόνο στην περίπτωση που δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο ούτε και βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.

Νon paper από βουλευτές του ΠαΣοΚ
Ε να non paperμε τίτλο «υποχρέωση όλων των Ελλήνων να εισφέρουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους» κυκλοφορούσε χέρι με χέρι και με κάποια μυστικότητα ανάμεσα στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, την ώρα της συζήτησης στην επιτροπή για το νομοσχέδιο περί περαίωσης. Το έγγραφο έφθασε και στα χέρια του υπουργού Οικονομικών που υποσχέθηκε να το μελετήσει, ενώ βουλευτές του ΠαΣοΚ έλεγαν ότι με βάση αυτό προτίθενται να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα στο non paper (άγνωστου συντάκτη, αν και μερικοί έλεγαν ότι προέρχεται από υφυπουργό παραγωγικού υπουργείου) αναφέρεται ότι αυτοί που έχουν εισοδήματα απαλλασσόμενα από φόρο (Κωδ. 959-660

στο Ε1) δεν είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τα δηλώσουν δεν πληρώνουν έκτακτη εισφορά. Αναφέρεται επίσης ότι οι περισσότεροι μεγαλομέτοχοι και εφοπλιστές επειδή δεν έχουν πρόβλημα τεκμηρίων δεν τα δηλώνουν και σημειώνεται: «Η εγκύκλιος του υπουργείου περί έκτακτης εισφοράς μπορεί να αναφέρει ότι υπόκεινται σε εισφορά όλα τα πραγματικά εισοδήματα αλλά είναι το λιγότερο παραπειστική και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου διότι ο υποτιθέμενος έλεγχος που μπορεί να κάνει κάθε ΔΟΥπώς θα μπορούσε να βρει τα εισοδήματα αυτά;».

Τι προβλέπει η τροπολογία
Μ ε μια διόρθωση της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε χθες και πάλι τον τρόπο περαίωσης φορολογικών υποθέσεων επιτηδευματιών που έχουν εντοπιστεί από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να είναι λήπτες πλαστών ή εικονικών στοιχείων. Με την τροπολογία ορίζεται ότι η δυνατότητα περαίωσης για τους συγκεκριμένους επιτηδευματίες παρέχεται μόνο εφόσον «δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, με τη διάταξη αυτή εξαιρούνται όλες οι υποθέσεις του παρελθόντος, καθιστώντας τη συγκεκριμένη διάταξη ανενεργό και αυτό διότι μετά τη διαπίστωση παράβασης εικονικών στοιχείων συντάσσεται έκθεση και σχεδόν ταυτόχρονα εκδίδεται και η απόφαση επιβολής προστίμου. Ετσι, οι υποθέσεις για τις οποίες δεν θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιβολής προστίμου περιορίζονται δραστικά στις υποθέσεις των τελευταίων ημερών. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο ειδικός τρόπος περαίωσης με την πληρωμή φόρου εισοδήματος 40% επί της συνολικής αξίας των στοιχείων προ ΦΠΑ ή 55% αν πρόκειται για ΑΕ ή ΕΠΕ.

Από την άλλη, με έτερη διάταξη γίνεται αυστηρότερο το «πόθεν έσχες» και μάλιστα σε περίπτωση εντοπισμού εισοδήματος αγνώστου προελεύσεως η ευθύνη απόδειξης της αιτιολογημένης προέλευσής του ή απαλλαγής από τον φόρο μεταφέρεται αποκλειστικά στον φορολογούμενο. Ως σήμερα το βάρος της απόδειξης έφερε ο φοροελεγκτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk