Ενας θεσμός δήθεν

Ακόμη δεν τελειώσαμε με το «πόθεν έσχες». Η διαδικασία αυτή επιβλήθηκε για να σωθεί η τιμή του πολιτικού κόσμου. Το κακό είναι, όλοι πια το γνωρίζουμε, ότι δεν επιτρέπει καμιάν απάντηση στο «πόθεν» και επιτρέπει τις πιο δυσάρεστες εικασίες για το «έχω», κυρίως το πρόσφατο. Πλην των πολιτικών, δήλωση «πόθεν έσχες» υποβάλλουν κάθε χρόνο (στον Αρειο Πάγο) και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι. Σαν καχύποπτος που είμαι δεν νομίζω ότι περιλαμβάνονται στις δηλώσεις αυτές πειστικές εξηγήσεις για πολλά πασίγνωστα δημοσιογραφικά ανεξήγητα: ο θεσμός είναι δήθεν.

Ενας θεσμός  δήθεν | tovima.gr

Ακόμη δεν τελειώσαμε με το «πόθεν έσχες». Η διαδικασία αυτή επιβλήθηκε για να σωθεί η τιμή του πολιτικού κόσμου. Το κακό είναι, όλοι πια το γνωρίζουμε, ότι δεν επιτρέπει καμιάν απάντηση στο «πόθεν» και επιτρέπει τις πιο δυσάρεστες εικασίες για το «έχω», κυρίως το πρόσφατο. Πλην των πολιτικών, δήλωση «πόθεν έσχες» υποβάλλουν κάθε χρόνο (στον Αρειο Πάγο) και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι. Σαν καχύποπτος που είμαι δεν νομίζω ότι περιλαμβάνονται στις δηλώσεις αυτές πειστικές εξηγήσεις για πολλά πασίγνωστα δημοσιογραφικά ανεξήγητα: ο θεσμός είναι δήθεν. Και το πείραμα των δηλώσεων των πολιτικών (οι μόνες που δημοσιεύονται) έχει επίσης αποτύχει. Ποιον να πιστέψεις; Οσοι δηλώνουν δεκάδες ακίνητα μας εξηγούν ότι τα περισσότερα είναι συμμετοχές σε μικροαγροτεμάχια, συνήθως από κληρονομιές και προίκες. Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά δεν τους αποδίδουν κάποιο νοίκι, λίγο λαδάκι, μιαν επιδοτησούλα: οι περισσότεροι καταγράφουν ως μοναδικό τους εισόδημα τη βουλευτική αποζημίωση. Το παρατήρησε σωστά ο Στέφανος Μάνος που ξέρει από αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων: όταν τόσοι πολιτικοί εμφανίζονται ανίκανοι για τη διαχείριση της περιουσίας τους, τι να περιμένεις όταν πρόκειται για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών; Το ερώτημα προκαλεί καγχασμό. Και ας μην υπάρχει αμφιβολία ότι εκφράζει έναν εύκολο λαϊκισμό ενώ ο κ. Μάνος μας έχει συνηθίσει σε άλλα.

Το σημερινό «πόθεν έσχες» πρέπει να καταργηθεί. Και να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Που να εξηγεί πραγματικά και με αποδείξεις το «πόθεν». Και να εξασφαλίζει την οικονομική διαφάνεια πολιτικών, δημοσιογράφων και όσων άλλων στελεχών μετέχουν στη δημόσια ζωή. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Πολύ απλά: με μια σωστή φορολογική μεταρρύθμιση, τη χρησιμοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Το παράδοξο με το σημερινό «πόθεν έσχες» είναι έτσι η ίδια η ύπαρξή του. Αναξιόπιστο, επιβεβαιώνει επειδή υπάρχει την αναξιοπιστία και όλων των άλλων διαδικασιών όπως είναι ακόμη σήμερα (ίσως όχι και αύριο) οι φορολογικοί έλεγχοι ή ο θεσμός της «αντικειμενικής αξίας» των οικοδομών και των «αγροτεμαχίων».

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι με την «περαίωση» (φτου: την ύστατη!) αρχίζει μια άλλη φορολογική ζωή. Δεν το πολυπιστεύω, αλλά πάντως θα το δούμε. Αν αυτή η νέα φορολογική ζωή περιλαμβάνει τη διαφάνεια για το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του κάθε πολίτη με δημόσια δράση, το σημερινό ελεεινό «πόθεν έσχες» δεν θα έχει πια κανένα νόημα.

somerit@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk