BHMAτοδότηs

Τον ξέχασαν στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος για τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα ο οποίος δεν έχει επιστρέψει στην Αθήνα μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας. Βεβαίως, ο κ. Δρούτσας δεν παρέμεινε στο «Μεγάλο Μήλο» για ψώνια στην 5η Λεωφόρο, αλλά για να μιλήσει (προχθές Τρίτη) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να συμβάλει στη λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Τον ξέχασαν στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος για τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα ο οποίος δεν έχει επιστρέψει στην Αθήνα μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας. Βεβαίως, ο κ. Δρούτσας δεν παρέμεινε στο «Μεγάλο Μήλο» για ψώνια στην 5η Λεωφόρο, αλλά για να μιλήσει (προχθές Τρίτη) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να συμβάλει στη λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον κ. Αλεξ Γιαννούλια, πρώην παίκτη του Πανιωνίου, στενό συνεργάτη του κ. Μπαράκ Ομπάμα και νυν υποψηφίου γερουσιαστή του Ιλινόι.

Εκείνο που ανησυχεί τους θαυμαστές του είναι ότι ο κ. Δρούτσας όχι μόνο βρίσκεται μακριά από την Αθήνα αλλά απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Σήμερα βρίσκεται στο Λος Αντζελες, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσει εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και του Greek Ηeritage Foundation, ενώ θα επισκεφθεί και το Μουσείο Getty, όπου υπάρχει έκθεση για το ελληνικό θέατρο. Κατόπιν τούτων, ελπίζω ο κ. Π. Γερουλάνος να αντιμετωπίσει με επιείκεια την «εισβολή Δρούτσα» στο δικό του πεδίο.

***

Η Ελλάδα κάνει το μεγάλο βήμα και αναλαμβάνει πανευρωπαϊκή δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατ΄ αρχάς η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη επεκτείνει τη δράση της στην Κύπρο. Η ελληνίδα υπουργός και ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Δ. Ηλιάδης υπέγραψαν χθες «μνημόνιο συναντίληψης για την προστασία του περιβάλλοντος». Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργάζονται στην ανταλλαγή γνώσεων, πληροφορικών και εμπειρογνωμόνων, να διοργανώνουν σεμινάρια και ημερίδες και διάφορα άλλα σχετικά.

***

Παράλληλα, ο κ. Κρίτων Αρσένης (στο σκίτσο) αναστάτωσε πάλι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου από αμμώδη πίσσα. Πρόκειται για έναν τύπο εξόρυξης πετρελαίου με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, όχι μόνο γιατί το συγκεκριμένο είδος πετρελαίου έχει τριπλάσιες έως πενταπλάσιες τιμές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το «συμβατικό» πετρέλαιο, αλλά και γιατί ένα μεγάλο τμήμα του κοιτάσματος βρίσκεται κάτω από τα αρκτικά δάση του Καναδά.

Σημειώνω ότι στην ευρωπαϊκή οδηγία για την Ποιότητα των Καυσίμων δεν υπάρχει ειδική τιμή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το πετρέλαιο από αμμώδη πίσσα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται ως «ισότιμο» με το συμβατικό πετρέλαιο (δεν επιβαρύνεται δηλαδή με κάποιο «περιβαλλοντικό πρόστιμο», παρά την κακή του ποιότητα). Οι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο «επιδοτείται» (ή ενθαρρύνεται) η καταστροφή των αρκτικών δασών του Καναδά.

Τελικά, με αφορμή όλα τα παραπάνω και έπειτα από τη σχετική ερώτηση το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου και η επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής κυρία Κόνι Χέντεγκαρντ τόνισε ότι θα ζητηθεί συμπληρωματική μελέτη για τις εκπομπές της αμμώδους πίσσας και όταν αυτή ολοκληρωθεί στα τέλη του 2011 θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Εντάξει, αρκεί ως τότε να μην έχει καταστραφεί ολόκληρο το αρκτικό δάσος…

***

Ολοκληρώνεται σήμερα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης με την ορκωμοσία των κκ. Ι. Διαμαντίδη και Γ. Πεταλωτή και της κυρίας Ελπίδας Τσουρή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια και του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Διαμαντίδης αναλαμβάνει επιτέλους το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων με υφυπουργό την κυρία Τσουρή και ο κ. Πεταλωτής θα προστεθεί ως υφυπουργός στο δυναμικό του υπουργείου Εσωτερικών. Αφού πήρε και τον κ. Πεταλωτή ο κ. Ι.Ραγκούσης, η αναβάθμισή του μπορεί πλέον να θεωρείται πλήρης.

***

Πλήρη εκμετάλλευση του επίμαχου άρθρου στους «Financial Τimes» που συνυπογράφει ο κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα επιχειρεί η ΝΔ. Μου λένε ότι στις μυστικές συσκέψεις των επιτελών της επικοινωνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτή μετ΄ επαίνων η ιδέα να καλυφθεί (και να ξεχαστεί) η γκάφα για τον μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο (τρόπος του λέγειν) μέσα από την αξιοποίηση του άρθρου του ιταλού συμβούλου της κυβέρνησης. Προσπάθησε λοιπόν χθες ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος με δηλώσεις του να συντηρήσει την υπόθεση, αλλά σε άλλη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα επικοινωνιακού σχεδιασμού αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να τσιμπήσει» . Και έτσι… έκλεισαν το θέμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk