Τα hedge funds παίζουν και πάλι υπέρ του ευρώ

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, προεξοφλώντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αποφασίσει έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, υπέσκαψαν περαιτέρω το δολάριο και εκτίναξαν σε νέαύψη ρεκόρ την τιμή του χρυσούστα 1.313,45 δολάρια ανά ουγκιά. Χωρίς κατεύθυνση σέρνονταν και χθες τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια. Στη δίνη του κυκλώνα, οι μετοχές του τραπεζικού τομέα εξαιτίας της τρέχουσας αναζωπύρωσης των επενδυτικών ανησυχιών ως προς την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, προεξοφλώντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αποφασίσει έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, υπέσκαψαν περαιτέρω το δολάριο και εκτίναξαν σε νέαύψη ρεκόρ την τιμή του χρυσούστα 1.313,45 δολάρια ανά ουγκιά. Χωρίς κατεύθυνση σέρνονταν και χθες τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια. Στη δίνη του κυκλώνα, οι μετοχές του τραπεζικού τομέα εξαιτίας της τρέχουσας αναζωπύρωσης των επενδυτικών ανησυχιών ως προς την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με απώλειες από 0,50% ως και 1%. Στο «κόκκινο» και η Wall Street περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Το δολάριο χθες σημείωσε νέα πτώση έναντι των αντιπάλων νομισμάτων. Με αποτέλεσμα το ευρώ να ισχυροποιηθεί στα 1,3644 δολάρια παρά τις ανησυχίες για το τεράστιο κόστος διάσωσης των τραπεζών της ευρωζώνης. Λέγεται μάλιστα ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κερδίζει σε βάρος του δολαρίου. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου- θεωρείται βαρόμετρο για τις κινήσεις των hedge funds- έδειξαν ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν υπέρ του ευρώ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2009. Το σενάριο ότι το ευρώ δεν θα επιβιώσει διότι η χώρα μας θα κηρύξει πτώχευση εξαιτίας του κολοσσιαίου χρέους της και θα μολύνει και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ είχε αρχίσει να παίζεται από τον περασμένο Νοέμβριο. Ηταν τότε που η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας είχε πρωτοεμφανιστεί στο ραντάρ των κερδοσκόπων. Ποντάροντας σε αυτό το σενάριο τα hedge funds, οι τράπεζες, τα equity private funds (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια) και οι άλλοι σούπερ κερδοσκόποι ξεκίνησαν τα επιθετικά τους παιχνίδια, σορτάροντας το ευρώ και τα ελληνικά ομόλογα. Υπολογίζεται ότι οι μεγαλοκερδοσκόποι έπαιξαν τεράστια στοιχήματα, ύψους 12 δισ. δολαρίων, στην πτώση του ευρώ.

Η αλματώδης άνοδος της τιμής του χρυσού υποδηλώνει τους δικαιολογημένους φόβους των επενδυτών ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα αγοράζοντας τα κρατικά ομόλογα θα αυξήσει τις ανάγκες εκτύπωσης χρήματος για τη χρηματοδότηση του χρέους και συνεπώς θα ενισχύσει τον πληθωρισμό και θα διαβρώσει την αξία του δολαρίου. Εκτός όμως από την υποτίμηση του δολαρίου, η επενδυτική ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε και από την αλλαγή στην πολιτική που ακολουθούν πλέον οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ως προς τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν. Εχουν αρχίσει και ελαχιστοποιούν τις πωλήσεις χρυσού, σε αντίθεση με την πολιτική της προσφοράς μεγάλων ποσοτήτων του κίτρινου μετάλλου που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων δεκαετιών. Η αλλαγή αυτή έχει εδραιώσει το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά χρυσού. Οι νέες προβλέψεις από τους ειδικούς είναι ότι η τιμή θα φθάσει τα 1.450

δολάρια την ουγκιά τον επόμενο χρόνο.

Η επιβεβαίωση της αλλαγής ήρθε από την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank) να ανακοινώσει ότι θα πουλήσει ελάχιστη ποσότητα χρυσού από αυτήν που της αναλογεί κατά την ετήσια περίοδο που ξεκινά τον τρέχοντα Σεπτέμβριο και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2011. Οπως ορίζει η νέα συμφωνία χρυσού (CΒGΑ) που έχει υπογραφεί από τις κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, όπως επίσης και από τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Σουηδίας, η συνολική πώληση χρυσού δεν θα υπερβαίνει τους 400 τόνους ετησίως. Η ανακοίνωση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας την περασμένη Δευτέρα έλεγε ότι «εκτός από την πώληση των 6,5 τόνων προς το υπουργείο Οικονομικών, η Βundesbank δεν θα χρησιμοποιήσει το περιθώριο που έχει για τον δεύτερο χρόνο της νέας συμφωνίας χρυσού».

Επισημαίνεται ότι πουλήθηκαν μόλις 6,2 τόνοι χρυσού στον χρόνο που έληξε την περασμένη εβδομάδα. Ηταν οι χαμηλότερες πωλήσεις από την υπογραφή της συμφωνίας το 1999 και κατά 96% χαμηλότερη από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ στην κορύφωση της κίνησης των κεντρικών τραπεζών να ξεφορτωθούν μέρος των αποθεμάτων χρυσού το 2004-05 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 497 τόνους. Το τεράστιο επίσης κερδοσκοπικό carry trade στο οποίο έχουν επιδοθεί τα hedge funds που παίζουν υπέρ του χρυσού και κατά του δολαρίου έχει κατά πολύ συμβάλει στο τρέχον ράλι που οδηγεί την τιμή του από ρεκόρ σε ρεκόρ. Χρησιμοποιώντας τα μηδενικά σχεδόν αμερικανικά επιτόκια τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στοιχηματίζουν υπέρ του πολύτιμου μετάλλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk