Συνεδριάζουν οι μεταφορείς για την περαιτέρω στάση τους

Ελπίδες για τερματισμό των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημιουργεί το καλό κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η συνάντηση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και του προέδρου της Ομοσπονδίας των Χερσαίων Μεταφορών κ. Γ. Τζωρτάτου

Βάσιμες ελπίδες για τη λήξη των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης δημιουργεί η ολοκλήρωση, σε καλό κλίμα, της συνάντησης του προέδρου του συνδικάτου χερσαίων μεταφορών Γ. Τζωρτζάτου με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Όταν οι προθέσεις είναι καλές, οι συναντήσεις είναι σύντομες και αποτελεσματικές» χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζάτος μετά τη συνάντηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έκανε καμία δήλωση. Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι μεταφορείς για να καθορίσουν τη στάση τους.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αν και απέδωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σε συντεχνιακά συμφέροντα, τόνισε ότι «θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τον καλύτερο και τον πιο ήπιο τρόπο. Όμως το κράτος πρέπει να λειτουργεί».

Ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία

Νωρίτερα, στη Βουλή, ψηφίστηκε με 53 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά η επίμαχη τροπολογία με την οποία τιμωρούνται με φυλάκιση όσοι αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από επίταξή τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα αφαίρεσης της άδεια άσκησης επαγγέλματος από τους μη συμμορφούμενους μεταφορείς.

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις δεν είναι ούτε αθώες ούτε τυχαίες» είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «δείχνοντας» κυρίως της στάση του ΚΚΕ, ενώ επιτέθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών».

Είχαν προηγηθεί τα πυρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ποινικοποίηση» των αντιδράσεων των εργαζομένων και για «αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες ατραπούς».

Ο Κωστής Αϊβαλιώτης από το ΛΑΟΣ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 «χάιδευε τα αυτιά» όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ σχολιάζοντας την τροπολογία για τους μεταφορείς είπε: «Αποπνέει αυταρχισμό και επιχειρεί, αυτό που λέει ο λαός, να σπάσει τον τσαμπουκά, των φορτηγατζήδων, που καταστρέφονται όμως».

Nέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζητώντας «να εγκαταλείψει την ακραία αδιαλλαξία της».

Η κυβέρνηση με την πολιτική της -ανέφερε- πυροδοτεί ακραίες κοινωνικές εντάσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει μικρούς εμφυλίους πολέμους μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τους αυτοκινητιστές «να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, να μην πέσουν στην παγίδα που τους έχουν στήσει οι κυβερνητικές επιλογές».

Κατάσταση ασφυξίας στην αγορά

Μέχρις στιγμής πάνω από 3.000 φορτηγά βρίσκονται παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών, ενώ τα κοντέινερ συσσωρεύονται στα λιμάνια και η αγορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο εμπορικός και επιχειρηματικό κόσμος τονίζει ότι έχει ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή και η αγορά εκπέμπει SOS. Πολλοί επιχειρηματίες, μάλιστα, άρχισαν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μηνύσεις.

Από σήμερα, άρχισαν να εκτελούνται μεταφορές από τις Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις, οι οποίες με χθεσινή ανακοίνωσή τους διαχώρισαν τη θέση τους και κάλεσαν τα μέλη τους να επανέλθουν στην εργασία.

Το μεταφορικό έργο γίνεται πλέον ομαδικά, δηλαδή συγκροτούνται κομβόι οχημάτων τα οποία μετακινούνται συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, για αποφευχθούν τυχόν επεισόδια και ζημιές στα οχήματά τους. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν καταγγελθεί περίπου 20 επιθέσεις, από τις οποίες προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα οχήματα.

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο εκτιμάται ότι είναι συσσωρευμένα πάνω από 8.000 κοντέινερ και οι αποδέχτες τους όχι μόνο δεν μπορούν να τα παραλάβουν, αλλά πληρώνουν και επιπλέον χρήματα για την αποθήκευση και τη φύλαξή τους.

«Η ζημιά που υφίστανται οι Ελληνικές εξαγωγές και γενικά η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα στη τρέχουσα περίοδο, από τις ατελέσφορες κινητοποιήσεις στον κρίσιμο κλάδο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ανυπολόγιστη. Μετρείται με μεγάλες απώλειες εξαγωγικών αγορών, με υποκατάσταση εγχώριας παραγωγής από εισαγωγές, με καταστροφή της γεωργικής παραγωγής, με μεγάλη αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας», ανέφεραν αναλυτές της Alpha Bank.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk