Προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία

Εντείνονται οι ανησυχίες για τις εύθραυστες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Κοινός είναι ο φόβος ότι η δημοσιονομική κατάσταση αυτών των χωρών επιδεινώνεται ραγδαία και πιθανόν να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με «μη διαχειρίσιμο κόστος δανεισμού», κάτι που θα τις οδηγήσει στην πλέον δυσάρεστη θέση να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η Αnglo Ιrish Βank.

Προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό  Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία | tovima.gr

Εντείνονται οι ανησυχίες για τις εύθραυστες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Κοινός είναι ο φόβος ότι η δημοσιονομική κατάσταση αυτών των χωρών επιδεινώνεται ραγδαία και πιθανόν να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με «μη διαχειρίσιμο κόστος δανεισμού», κάτι που θα τις οδηγήσει στην πλέον δυσάρεστη θέση να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια.

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η Αnglo Ιrish Βank. Η διάσωση της τράπεζας αποδεικνύεται «πολύ ακριβό σπορ» για την κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει ξοδέψει ως σήμερα 25 δισ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει το «επικαιροποιημένο σχέδιο» που προβλέπει νέα ενίσχυση κατά 5 δισ. ευρώ μέσω της κεντρικής τράπεζας. Πιθανότατα όμως τα προβλήματα για την Ιρλανδία να μη σταματήσουν εδώ. Οι ίδιοι αξιολογητές που απειλούν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όπως ο διεθνής οίκος Standard & Ρoor΄s, εκτιμούν ότι το κόστος διάσωσης της Αnglo Ιrish θα ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν παραδέχεται εμμέσως ότι τα χρήματα που θα δοθούν ίσως αποδειχθούν «μια τρύπα στο νερό», καθώς δήλωσε χθες ότι είναι αποφασισμένος να πράξει «ό,τι χρειαστεί προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και να ανακτηθεί το κύρος της χώρας διεθνώς». Βέβαια το τίμημα για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μέσα και έξω από τη χώρα είναι κάτι περισσότερο από ακριβό. Τουλάχιστον το 25% του τρέχοντος χρέους της Ιρλανδίας αντιστοιχεί στα ποσά που έχουν δοθεί για τη στήριξη των τραπεζών.

Ταυτόχρονα το δημοσιονομικό έλλειμμα του Δουβλίνου ανέρχεται στο 12% του ΑΕΠ, ενώ τα επιτόκια δανεισμού έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η χώρα υιοθέτησε το ευρώ. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στο 7%.

Α σφαλώς υπάρχει διαφορετικός δρόμος για τη χώρα, όμως η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους πιστωτές της μερική διαγραφή του χρέους. Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε ντόμινο διαγραφών και άλλων τραπεζών που βρίσκονται σε δυσμένεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, όπως η Βank of Ιreland και η Αllied Ιrish Βanks. Για τον λόγο αυτόν η λύση που προκρίνεται είναι η «διάσπαση» της κατ΄ ουσίαν χρεοκοπημένης και υπό δημόσιο έλεγχο Αnglo Ιrish σε δύο οντότητες. Δηλαδή εξετάζεται ο διαχωρισμός των υγιών από τα τοξικά κεφάλαια προκειμένου να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν από το άλλοτε κερδοφόρο τραπεζικό ίδρυμα.

Εξίσου επισφαλής είναι και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Ο οίκος Μoody΄s έχει προειδοποιήσει ότι από τον περασμένο Ιούνιο θα επανεξετάσει τον βαθμό της χώρας εντός τριμήνου (ως το τέλος Σεπτεμβρίου) και πιθανόν να ρίξει τη χώρα από το πρώτο στο δεύτερο επίπεδο (Αa1). Βέβαια το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιρλανδικό (454 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό) αλλά υψηλότερο από εκείνο των Πορτογάλων (441 μονάδες πάνω από το γερμανικό).

Π άντως αμφότερες οι ιβηρικές χώρες καλούνται να υπερπηδήσουν το εμπόδιο της ψήφισης του επόμενου προϋπολογισμού. Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα χρειάζονται τη στήριξη μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν οι προϋπολογισμοί τους από τα κοινοβούλια. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δέχονται πανταχόθεν πιέσεις προκειμένου να συνεχίσουν τον «ενάρετο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής». Τόσο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών όσο και διεθνείς οργανισμοί (όπως ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και ασφαλώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιμένουν ότι η μόνη αποτελεσματική συνταγή είναι οι συνδυασμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συστήνει προς τους συμπατριώτες του Πορτογάλους αλλά και προς όλα τα μέλη της ευρωζώνης να ακολουθήσουν τον δρόμο της (δημοσιονομικής)

πειθαρχίας. «Θα πρέπει να τραβήξουμε χειρόφρενο προτού πέσει το αυτοκίνητο στο γκρεμό» δήλωσε χθες, υπερασπιζόμενος τις αυστηρότερες κυρώσεις προς τις «εκτροχιασμένες οικονομίες» της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk