Έμμεση αναφορά σε καθυστερήσεις

Η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ

Στην απόσυρση της πρότασης που είχε καταθέσει στις 14 Ιουλίου στην κυβέρνηση για τη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ | tovima.gr

Στην απόσυρση της πρότασης που είχε καταθέσει στις 14 Ιουλίου στην κυβέρνηση για τη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, κ. Σταύρος Λεκκάκος, «δυόμιση μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της, διαπιστώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος».

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Το τίμημα που είχε προσφέρει ήταν συνολικά 701 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ήτοι 372 εκατ. ευρώ για την ΑΤΕ (0,53 ευρώ/μετοχή) και 329 εκατ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (3,5 ευρώ/μετοχή).

Εάν το εγχείρημα λάμβανε σάρκα και οστά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου ομίλου θα διαμορφωνόταν στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας θα ενισχύονταν σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που «αυτοχρηματοδοτούνται»).

Η δε δημιουργία του νέου ομίλου θα δημιουργούσε οικονομίες κλίμακας που σε διάστημα τριετίας υπολογίζοντας σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως (200-220 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών και 80-100 εκατ. ευρώ από συνέργειες εσόδων).

Υποδεχόμενο τη πρόταση, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως αυτή «εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Στις 26 Αυγούστου, 41 ημέρες μετά, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την ανάθεση σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς συμβούλους του έργου του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών, κυρίως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας.

Οι σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS, ανέλαβαν να αξιολογήσουν και την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η σχετική έκθεση που θα κατατεθεί στη κυβέρνηση έως τις 15 Οκτωβρίου θα συμβάλει στη λήψη αποφάσεων για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προώθηση της στρατηγικής του αναδιάρθρωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση της Πειραιώς και σημείωναν πως το πιστωτικό ίδρυμα έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk