Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε την Τετάρτη το Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπό το βάρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χθες πάντως ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ορισμένες μετοχές από τον τραπεζικό κλάδο που αντιστάθηκαν στην πτώση και έκλεισαν σε θετικό πρόσημο. Ο γενικός δείκτης της αγοράς, ο οποίος πραγματοποίησε μέσα στην ημέρα χαμηλό στις 1.455 μονάδες, περιόρισε στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης τις απώλειες που κατέγραφε, για να κλείσει τελικά στις 1.

Τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε την Τετάρτη το Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπό το βάρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χθες πάντως ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ορισμένες μετοχές από τον τραπεζικό κλάδο που αντιστάθηκαν στην πτώση και έκλεισαν σε θετικό πρόσημο. Ο γενικός δείκτης της αγοράς, ο οποίος πραγματοποίησε μέσα στην ημέρα χαμηλό στις 1.455 μονάδες, περιόρισε στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης τις απώλειες που κατέγραφε, για να κλείσει τελικά στις 1.466,67 μονάδες με πτώση 0,40%. Στα ίδια με τις προηγούμενες ημέρες επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία προσέγγισε τα 138 εκατ. ευρώ.

Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,23%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας είχε πτώση 0,33%, ενώ ο Small Cap της μικρότερης κεφαλαιοποίησης παρουσίασε απώλειες 0,92%. Αρνητικό ήταν για μία ακόμη φορά το ισοζύγιο θετικών- αρνητικών μετοχών. Από τους 221 τίτλους που έκαναν πράξη, οι 101 υποχώρησαν έναντι 61 που ενισχύθηκαν και 59 που παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, τα διυλιστήρια, τα χημικά, η Υγεία, το εμπόριο και οι πρώτες ύλες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,33%. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ταξίδια και αναψυχή, οι ασφάλειες, η ακίνητη περιουσία, τα προσωπικά και οικιακά είδη και οι κατασκευές.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη συνεχίστηκε η επιδείνωση της κρίσης κρατικού χρέους, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες που σχετίζονται με την ικανότητα των ασθενέστερων δημοσιονομικά κρατών να θέσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη σε ένα περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης και ενίσχυσης του κόστους δανεισμού τους. Αιτία αποτέλεσε η φήμη για επικείμενη υποβάθμιση εν όψει λήξης στο τέλος του Σεπτεμβρίου της περιόδου αναθεώρησής της, κατά 2 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τη Μoody΄s Ιnvestors, με τις ανταγωνίστριες S&Ρ και Fitch να έχουν ήδη προβεί σε ανάλογη κίνηση. Επιπλέον, αρνητικά συνέβαλε η απειλή νέας υποβάθμισης της αξιολόγησης του ιρλανδικού χρέους που ανακοινώθηκε από τις S&Ρ και Fitch Ratings, καθώς εκτιμούν ότι το κόστος ανακεφαλαίωσης ύψους 35 δισ. ευρώ της Αnglo Ιrish Βank ενδέχεται να ξεφύγει προς τα πάνω.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Νέες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στον τίτλο του μεγαλύτερου εγχώριου τραπεζικού ομίλου, που βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου. Η μετοχή υποχώρησε στα 7,23 ευρώ με απώλειες της τάξεως του 2%. Νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 7,16 ευρώ, που αποτέλεσαν και το χαμηλό της ημέρας. Ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, αφού άλλαξαν χέρια περισσότερες από 7 εκατ. μετοχές. * ΟΤΕ: Σταθεροποιητικά κινήθηκε η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, καθώς έκλεισε αμετάβλητη στα 5,30 ευρώ, με την ημερήσια διακύμανσή της ωστόσο να διαμορφώνεται στο 4,46%. Συγκεκριμένα πραγματοποίησε χαμηλό στα 5,16 ευρώ και υψηλό στα 5,39 ευρώ. Για μία ακόμη φορά δεν έλειψαν τα πακέτα. Χθες πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο των 1,27 εκατ. μετοχών στην τιμή των 5,33 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία