Η βιωσιμότητα της επιχείρησης κριτήριο στις διαιτητικές αποφάσεις

Και οι δύο πλευρές- εργατική και εργοδοτική- θα έχουν δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία, εφόσον έχουν αποδεχθεί τη διαδικασία της μεσολάβησης. Ταυτοχρόνως, οι διαιτητές κατά τη διάρκεια της έκδοσης απόφασης για αυξήσεις μισθών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης ή του κλάδου τον οποίο αφορά η απόφαση, την οικονομική βιωσιμότητά του, καθώς και την οικονομική κατάσταση της περιοχής όπου λειτουργεί. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Και οι δύο πλευρές- εργατική και εργοδοτική- θα έχουν δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία, εφόσον έχουν αποδεχθεί τη διαδικασία της μεσολάβησης. Ταυτοχρόνως, οι διαιτητές κατά τη διάρκεια της έκδοσης απόφασης για αυξήσεις μισθών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης ή του κλάδου τον οποίο αφορά η απόφαση, την οικονομική βιωσιμότητά του, καθώς και την οικονομική κατάσταση της περιοχής όπου λειτουργεί.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Το σχέδιο δόθηκε στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη ανέθεσε στον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου κ. Ι. Κουκιάδη τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους γύρω από το περιεχόμενο του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς του ΟΜΕΔ αφορούν τα εξής:

1. Θεσπίζεται ρητή αναφορά από το ΠΔ στις αρχές της ορθής κρίσης, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της μεσολάβησης και της διαιτησίας.

2. Εξάλειψη της ασυμμετρίας για την προσφυγή στη διαιτησία, ώστε να υπάρχει δικαίωμα εξίσου για την εργατική και την εργοδοτική πλευρά να προσφύγουν στη διαιτησία, με την προϋπόθεση ότι έγινε δεκτή η πρόταση μεσολάβησης από τον προσφεύγοντα.

3. Δημιουργία τριμελούς επιτροπής διαιτησίας αντί της ισχύουσας ρύθμισης για παροχή υπηρεσιών διαιτησίας από έναν διαιτητή.

4. Διευκρινίζεται ο δικαστικός έλεγχος των αποφάσεων διαιτησίας και προβλέπονται δικονομικές ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση σχετικών αγωγών.

5. Ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση και λειτουργία του ΟΜΕΔ ως εξής: α) Ενίσχυση της αποφασιστικής συμμετοχής των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων στην επιλογή μεσολαβητών και διαιτητών, με σαφή ρύθμιση ότι απαιτείται ομοφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ για την επιλογή τους και την ανανέωση της θητείας τους.

β) Αύξηση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΜΕΔ, που επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των μελών του ΔΣ από 11 σε εννέα και διατήρηση των τριών εκπροσώπων των εργοδοτών και των τριών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος διαβιβάστηκε στο Διεθνές Γραφείο Εργοδοσίας για έκφραση γνώμης σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ν. 3863/2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk