Εντείνεται η συγκέντρωση στις κατασκευαστικές εταιρείες

Πτώση κατά 14,5% εμφάνισε η αγορά των τεχνικών εταιρειών 7ης- 6ης- 5ης τάξης το 2009, καθώς η γενικότερη οικονομική κρίση αλλά και η ύφεση στις οικοδομές έχει επηρεάσει τον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της ΙCΑΡ Group. Σημειωτέον ότι ο κλάδος των τεχνικών εταιρειών των τριών ανώτερων εργοληπτικών πτυχίων κατέχει εξέχουσα θέση στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, καθώς περιλαμβάνει αρκετές και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Η επανάκριση των …

Εντείνεται η συγκέντρωση  στις κατασκευαστικές εταιρείες | tovima.gr

Πτώση κατά 14,5% εμφάνισε η αγορά των τεχνικών εταιρειών 7ης- 6ης- 5ης τάξης το 2009, καθώς η γενικότερη οικονομική κρίση αλλά και η ύφεση στις οικοδομές έχει επηρεάσει τον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της ΙCΑΡ Group. Σημειωτέον ότι ο κλάδος των τεχνικών εταιρειών των τριών ανώτερων εργοληπτικών πτυχίων κατέχει εξέχουσα θέση στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, καθώς περιλαμβάνει αρκετές και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις.

Η επανάκριση των πτυχίων των εργοληπτικών εταιρειών και η κατάταξη αυτών σε έξι νέες κατηγορίες πτυχίων επέφερε «συγκεντροποίηση» του κλάδου και μείωση του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που είναι καταγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ). Ο εξεταζόμενος κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, καθώς δραστηριοποιείται σε αυτόν μεγάλος αριθμός τεχνικών εταιρειών. Ο βαθμός συγκέντρωσής του είναι σχετικά υψηλός, αν ως βάση ληφθεί το μέγεθος αγοράς των εταιρειών των τριών ανωτέρων τάξεων πτυχίου. Ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατέχουν οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν εδραιωμένο όνομα και φήμη στην αγορά, λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας τους στον χώρο των κατασκευών.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το συνολικό μέγεθος αγοράς των τεχνικών εταιρειών 7ης – 6ης- 5ης τάξης (σε αξία) αυξήθηκε την τελευταία πενταετία με μέσον ετήσιο ρυθμό 12,5%. Ωστόσο το 2009 ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εταιρείες 7ης τάξης διατηρούν την ισχυρή τους παρουσία, καθώς από το εκτιμώμενο συνολικό μέγεθος αγοράς για το 2009 κατέλαβαν ποσοστό 54,7%, ενώ το ποσοστό των εταιρειών 6ης και 5ης τάξης διαμορφώθηκε σε 30,1% και 15,2% μονάδες αντίστοιχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk