Βουλή Εντάσεις για τα εικονικά τιμολόγια σε επιχειρήσεις μεγάλου τζίρου

Η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση των ρυθμίσεων υπαγωγής στην περαίωση, επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που έχουν λάβει εν αγνοία τους εικονικά τιμολόγια, (τονίζοντας πως συχνά ο λήπτης και ο εκδότης συνεργάζονται στην παρανομία αυτή), όπως επίσης και ελεγχθέντων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην διαδικασία ένστασης

Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με την υπαγωγή επιχειρήσεων με πολύ μεγάλο τζίρο στην διαδικασία περαίωσης των φορολογικών τους υποθέσεων, καθώς και για την τροπολογία με την οποία οδηγούνται στη φυλακή, όσοι αρνούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους επιβάλλει η επίταξή τους, ξεχώρισαν κατά την σημερινή συνεδρίαση του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνώρισε στην περαίωση, «ομολογία της αποτυχίας της φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης» – και στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, μία επίδειξη αυταρχισμού ενάντια στους αυτοκινητιστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του εναντίον του νομοσχεδίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών πως νομοθέτησε «κατόπιν ενός τηλεφωνήματος» των άμεσα ενδιαφερόμενων – και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ανταπαντά πως ο επικεφαλής του Συνασπισμού, «επιδίδεται σε συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Παρέμβαση πραγματοποίησε ωστόσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επιτιθέμενος κυρίως ενάντια στην ρύθμιση για τους επιταγμένους αυτοκινητιστές, αλλά και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «χρησιμοποιεί ως συνήγορο υπερασπίσεως, τον πρόεδρο των βιομηχάνων».

Το ΚΚΕ από πλευράς του, υπενθύμισε πως το 80% των οφειλών, αφορά το 2-3% των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, «με τον πακτωλό των κερδών που δεν φορολογήθηκαν».

Ο υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε κατ’ αρχήν τα «2,5 εκ. ανέλεγκτες χρήσεις και τα 30 δισ. ευρώ που εκκρεμοδικούν στα δικαστήρια, σε 150.000 εκκρεμείς φορολογικές δίκες, με το 10% του πληθυσμού να έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο». Η περαίωση των υποθέσεων, θα δώσει ένα οριστικό τέλος στις εκκρεμότητες αυτές και, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς, θα απαλλάξει τον επιχειρηματία, «από κάθε λογής υποδόρια συναλλαγή που γίνεται από την μειοψηφία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών».

«Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πάρουν ειδοποίηση από την γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πάνε στην Τράπεζα για να πληρώσουν» ανέφερε ο κ. Κουσελάς. «Οι διαπιστωμένοι παραβάτες δεν επιβραβεύονται, καθώς γι’ αυτούς θα ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές υπολογισμού της περαίωσης, δεν θα παίρνουν επιστροφή ή συμψηφισμό υπολοίπου και δεν θα μεταφέρουν ζημιά για συμψηφισμό στα επόμενα έτη. Δεν δίνουμε λοιπόν συγχωροχάρτι σε κανέναν. Φτάσαμε όμως στο σημείο, η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια να είναι δίοδος φοροδιαφυγής» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση των ρυθμίσεων υπαγωγής στην περαίωση, επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που έχουν λάβει εν αγνοία τους εικονικά τιμολόγια, (τονίζοντας πως συχνά ο λήπτης και ο εκδότης συνεργάζονται στην παρανομία αυτή), όπως επίσης και ελεγχθέντων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην διαδικασία ένστασης. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τις βολές του κου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη κατά των περαιώσεων της Νέας Δημοκρατίας, διαβάζοντας μάλιστα και εκτεταμένα αποσπάσματα από τις αγορεύσεις του νυν υπουργού Οικονομικών.

«Θέλουμε να είμαστε ευτυχείς με το γεγονός ότι εξαιρέσαμε μεγάλες επιχειρήσεις – και μία υπόθεση να πάρει δέκα χρόνια για να τελεσιδικήσει στα δικαστήρια και να μην πάρει δεκάρα τσακιστή το ελληνικό Δημόσιο; Ή να τους δώσουμε την δυνατότητα να κάνουν έναν διακανονισμό, όπως γίνεται παντού στον κόσμο σε τέτοια πράγματα;» επιχειρηματολόγησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Η περαίωση που επιχειρείτε, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι υποθέσεις, οι παρανομίες και τα ποσά που διαγράφτηκαν» παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ). «Μόλις χθες επιχειρήσατε να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο ειδική ρύθμιση για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ. Το αίτημά τους βεβαίως έγινε γνωστό – και οι επιχειρήσεις δεν χρειάστηκε να κλείσουν κανένα δρόμο: ένα τηλέφωνο σας πήραν και εσείς ικανοποιήσατε το αίτημά τους: Το αίτημα των φοροφυγάδων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Μια κατασκευαστική με ακαθάριστα έσοδα 20 εκ. ευρώ που καταγράφει στα βιβλία της μη παραγωγικές δαπάνες , συνολικής αξίας 4 εκ. ευρώ, θα πλήρωνε με έναν στοιχειώδη έλεγχο, πάνω από 2,5 εκ. ευρώ με συμβιβασμό. Με την δική σας περαίωση, έχει καθαρίσει με 130.000 περίπου».

«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο – η άγνοια ή η επίτηδες διαστρέβλωση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Είπατε πως με πήραν ένα τηλέφωνο και ετοίμασα την ρύθμιση. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο οι 650 επιχειρήσεις με πάνω από 20 εκ. ευρώ τζίρο που είναι στα δικαστήρια, να μας είχαν πάρει τηλέφωνο. Και δεν ξέρω, αν το καταλάβατε, αλλά αποκαλέσατε συλλήβδην όλες τις επιχειρήσεις του τόπου φοροφυγάδες» κατέληξε.

«Η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις πολύ μεγάλου τζίρου όζει άσχημα» παρατήρησε ο Κωνσταντίνους Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ). «Ας δοθεί τουλάχιστον μπόνους 15% μείωση της φορολογίας στους συνεπείς φορολογούμενους, ως επιβράβευση» πρότεινε ο βουλευτής, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σάρκασε δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, που «κατάφερε να συνταχθούν πίσω απ’ όλα αυτά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ: Αν τα έκανε η ΝΔ, θα είχαν φύγει και τα πεζοδρόμια…».

Σημειώνεται πως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, συμφώνησε με την αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να εισάγει το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και παρατήρησε πως «αν είχε κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο εγκαίρως, δεν θα χρειαζόταν τώρα η περαίωση, γιατί θα πιάναμε τα εισοδήματα του 2008. Τώρα, πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη όμως, «η χώρα είναι κολλημένη στον τοίχο και όλοι νίπτουν τας χείρας τους. Να ρίξουμε την κυβέρνηση – αλλ’ άλλη λύση έχουμε μετά;»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk