«Αγκάθι» για τις τράπεζες τα κρατικά ομόλογα

Τον προβληματισμό της για την επίδραση των κρατικών χρεών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο επισημαίνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι παρά τις αβέβαιες προοπτικές. Οπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η δυνατότητα του κλάδου να απορροφά τα σοκ έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, ως αποτέλεσμα της μικρής ενίσχυσης κερδοφορίας…

«Αγκάθι» για τις τράπεζες τα κρατικά ομόλογα | tovima.gr

Τον προβληματισμό της για την επίδραση των κρατικών χρεών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο επισημαίνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι παρά τις αβέβαιες προοπτικές. Οπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η δυνατότητα του κλάδου να απορροφά τα σοκ έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, ως αποτέλεσμα της μικρής ενίσχυσης κερδοφορίας του το 2009. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η πορεία των αποτελεσμάτων των τραπεζών απέκτησε μομέντουμ κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της εφετινής χρήσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, υπάρχει ομάδα πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότησή της από τις αγορές, με αποτέλεσμα να στρέφονται στο Ευρωσύστημα για δανεικά.

Πρόκειται για τις ελληνικές τράπεζες που μετά την ενεργοποίηση του μνημονίου δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακών δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του νέου πακέτου ύψους 25 δισ. ευρώ που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών. Οι τίτλοι αυτοί θα φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη λήψη χρηματοδότησης της τάξεως των 22 δισ. ευρώ, λόγω του σχετικού αυξημένου «κουρέματος» (haircut) που επιβάλλεται μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το «άνοιγμα» των ελληνικών τραπεζών στο Ευρωσύστημα ανέρχεται σε 96 δισ. ευρώ, ποσό που πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
Σίβυλλα
Helios Kiosk