Κομισιόν για απελάσεις ΡομάΑποφαίνεται αν η πολιτική της Γαλλίας παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Κομισιόν δεν θα ανακοινώσει την Τετάρτη την έναρξη νομικής διαδικασίας κατά της Γαλλίας για τις απελάσεις των Ρομά, αλλά θα ζητήσει περισσότερες αποδείξεις για να διαπιστωθεί εάν ήταν σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί εντός της ημέρας για εάν η πολιτική της Γαλλίας έναντι των Ρομά δικαιολογεί πειθαρχικά μέτρα, μετά τις δηλώσεις της επιτρόπου Ρέντινγκ που οδήγησε σε ρήξη με το Παρίσι.

<b> Κομισιόν για απελάσεις Ρομά</b>Αποφαίνεται αν η πολιτική της Γαλλίας παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία | tovima.gr

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Κομισιόν δεν θα ανακοινώσει σήμερα την έναρξη νομικής διαδικασίας κατά της Γαλλίας για τις απελάσεις των Ρομά, αλλά θα ζητήσει περισσότερες αποδείξεις για να διαπιστωθεί εάν ήταν σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποφανθεί εντός της ημέρας για το εάν η πολιτική της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά δικαιολογεί πειθαρχικά μέτρα, μετά τη δήλωση της Ευρωπαίας επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ ότι η Γαλλία παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Δεν θα υπάρξει νομική δράση σήμερα» σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης, αν και μελλοντικές κινήσεις δεν αποκλείονται.

Η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ κατακεραύνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά· χαρακτήρισε «αισχρή» τη μεταχείρισή τους από το Παρίσι και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί για διπροσωπία.

Η επίτροπος είχε χαρακτηρίσει τις απελάσεις «ντροπή για την Ευρώπη», λέγοντας ότι είναι κάτι που «η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να δει ξανά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση στην οποία έλεγε ότι δεν ήθελε να κάνει παραλληλισμό με την εποχή του πολέμου, ωστόσο η υπόθεση οδήγησε στο «κόκκινο» τις σχέσεις Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε οργισμένος με την Βιβιάν Ρέντινγκ και λέγεται ότι σχολίασε ειρωνικά ότι οι Ρομά θα έπρεπε να πάνε στην χώρα της επιτρόπου, το Λουξεμβούργο.

Από τις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει απελάσει περισσότερους από 1.000 Ρομά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, παραμένοντας αμετακίνητη μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί διεθνώς.

Η Γαλλία αρνείται ότι η απελάσεις των Ρομά στοχεύουν συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα, ισχυριζόμενη ότι η κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος