ΙταλίαΠολιτική ενότητα ζητά ο Μπερλουσκόνι

Μάχη για την επιβίωση της κυβέρνησής του δίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές. «Πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική αστάθεια σε μία περίοδο οικονομικών δυσκολιών», δήλωσε σε ομιλία του ο «Καβαλιέρε».

Μάχη για την επιβίωση της κυβέρνησής του δίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές. «Πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική αστάθεια σε μία περίοδο οικονομικών δυσκολιών», δήλωσε σε ομιλία του ο «Καβαλιέρε».

Σε μία κρίσιμη ομιλία διάρκειας 50 λεπτών, πριν την ψηφοφορία, ο Σ. Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησής του, καθώς και σε σημεία της διακυβέρνησής του από τον Μάιο του 2008.

Ο Σ. Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε και στον τομέα της Δικαιοσύνης, στον οποίο τον έχουν κατηγορήσει ότι παρεμβαίνει. «Η πολιτική χρήση της δικαιοσύνης δημιουργεί ανισορροπία ανάμεσα στις κρατικές εξουσίες. Οι δίκες, στην Ιταλία, είναι υπερβολικά χρονοβόρες και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στον διαχωρισμό του οργάνου αυτοδιοίκησης των δικαστικών, με ένα ανώτατο δικαστικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από εισαγγελείς, και ένα δεύτερο από δικαστές» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση άξιζε καλύτερες κριτικές, όπως είπε, αλλά ο στόχος του παραμένει «η ένωση όλων των μετριοπαθών πολιτικών, σε μια και μόνο πολιτική δύναμη».

Σχετικά με την πολιτική σύγκρουση που οδήγησε στην αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επέλεξε μια διαλλακτική στρατηγική και τόνισε ότι «η προσωπική του ροπή και ο χαρακτήρας του, ευνοούν τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων».

Ο Σ. Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «κατά τη δραματική, ελληνική οικονομική κρίση, η Ιταλία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην υπεράσπιση της σταθερότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προέκυψε η ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, όπως και του τομέα της άμυνας».

Υπογράμμισε ότι η Ιταλία αντιμετώπισε τη διεθνή οικονομική κρίση, με τρόπο επιτυχέστερο από άλλες μεγάλες χώρες και με λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις.

Σχετικά με τις άμεσες προγραμματικές του προτεραιότητες, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να μειώσει, βαθμιαία, τη φορολογική πίεση (χωρίς όμως να αυξηθεί το δημόσιο χρέος) και στην υιοθέτηση του φορολογικού ομοσπονδιακού συστήματος, που -όπως είπε- «θα βοηθήσει να αναπτυχθούν και οι περιοχές της Κάτω Ιταλίας».

Ο «Καβαλιέρε» υπογράμμισε επίσης τη βούληση της κυβέρνησής του να βοηθήσει τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες, λαμβάνοντας υπόψη των αριθμό των μελών και το πραγματικό τους εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά, δε, την καταπολέμηση της μαφίας, επέμεινε ότι «καμία κυβέρνηση δεν έπληξε τόσο αποφασιστικά, όσο η σημερινή, τον μαφιόζικο εχθρό. Τους τελευταίους τριάντα μήνες, συνελήφθησαν 6.580 μεγαλομαφιόζοι και κατασχέθηκαν, συνολικά, αγαθά αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Τέλος, ζήτησε από όλους τους μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές βουλευτές, ακόμη και από εκείνους που ανήκουν στην αντιπολίτευση, να εκτιμήσουν με τη δέουσα προσοχή το πρόγραμμα που η κυβέρνησή του θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει.

Μετά την τοποθέτηση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και τη δευτερολογία του Σ.Μπερλουσκόνι, θα ξεκινήσει η ψηφοφορία της Βουλής (στις 20:00 ώρα Ελλάδος).

Αναλύοντας τους χαμηλούς τόνους της ομιλίας του Μπερλουσκόνι, οι παρατηρητές προβλέπουν ότι, εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας των βουλευτών – ακόμη και των περισσότερων από εκείνων που δημιούργησαν, με τον πρόεδρο της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα «Μέλλον και Ελευθερία».

Στόχος του Μπερλουσκόνι είναι η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας (316 ψήφοι) χωρίς την ανάγκη της διαρκούς στήριξης των 35 βουλευτών που εγκατέλειψαν τον κεντροδεξιό «Λαό της Ελευθερίας» για να συμπορευτούν με τον πρόεδρο της Βουλής.

Εάν, παρ’ όλα αυτά ο Μπερλουσκόνι χάσει, τότε θα αναγκαστεί να παραιτηθεί στο μέσο της πενταετούς θητείας του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk