Ισπανία Πάνω από 70% η συμμετοχή στην απεργία

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, Ατότσα, όλα τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα και τα δρομολόγια που ήταν προγραμματισμένα μέχρι τις 10:00 (ώρα Ελλάδος) ακυρώθηκαν όλα πλην ενός, παρότι τα δρομολόγια του προαστιακού και του μετρό δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου.

Οι εργαζόμενοι στα ισπανικά μέσα μαζικής μεταφοράς θα στηρίξουν στο σύνολό τους σήμερα τη γενική απεργία διαμαρτυρίας για τις σκληρές περικοπές που αποσκοπούν στον περιορισμό του ελλείμματος και νωρίς το πρωί πολύ λίγα λεωφορεία και τρένα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων, εξαιτίας της απεργίας αναμένεται να παραλύσει ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλοι τομείς.

Η πρώτη γενική απεργία εδώ και οκτώ χρόνια θα είναι μία δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και τη σοσιαλιστική του κυβέρνηση, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 9% των εργαζομένων θα συμμετάσχει, γεγονός που δεν αναμένεται να επηρεάσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει εξαγγείλει.

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, Ατότσα, όλα τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα και τα δρομολόγια που ήταν προγραμματισμένα μέχρι τις 10:00 (ώρα Ελλάδος) ακυρώθηκαν όλα πλην ενός, παρότι τα δρομολόγια του προαστιακού και του μετρό δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου.

Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι το 75% των δρομολογίων του μετρό κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, ενώ πηγές των συνδικάτων τοποθετούν τον αριθμό αυτό σε 20%.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι οι βιομηχανικοί εργάτες και όσο εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας συμμετέχουν στην απεργία από την έναρξή της τα
μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Η απεργία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και ισπανών καλλιτεχνών, όπως ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος θα διακόψει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές περικοπές.

Εκπρόσωπος των συνδικάτων δήλωσε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ισπανών εργαζομένων συμμετέχουν στη σημερινή γενική απεργία.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει και χιλιάδες τουρίστες. Μόνο το 20% των ευρωπαϊκών πτήσεων και το 40% των διεθνών πτήσεων θα πραγματοποιηθούν σήμερα, όπως προβλέπει η συμφωνία για τον κατώτερο αριθμό παροχής υπηρεσιών που υπογράφηκε ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση.

Οι εφημερίδες στη Μαδρίτη κυκλοφόρησαν σήμερα με περιορισμένο αριθμό σελίδων, ενώ κάποια τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί.

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις εισόδους εργοστασίων και αγορών σε διαφορετικά σημεία της χώρας και σε τουλάχιστον έξι από αυτές αναφέρθηκαν τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών από συμπλοκές με την αστυνομία.

Περίπου 20 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ τους ί διαδηλωτές που είχαν παρασυρθεί από αυτοκίνητα.

Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν και κρατούνται για αντίσταση κατά της αρχής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος