«Πού το είδατε το σκάνδαλο;»

Ως «ασπίδα προστασίας» των εμπλεκομένων υπουργών στην υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου εμφανίστηκε χθες με επιστολή του ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, προκαλώντας σφοδρή αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ. Η επιστολή που έφθασε χθες το απόγευμα στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής κ. Δ. Τσιρώνη και κοινοποιήθηκε στα μέλη της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, η οποία έκανε λόγο για «μνημείο ανακρίβειας …

«Πού το είδατε το σκάνδαλο;» | tovima.gr

Ως «ασπίδα προστασίας» των εμπλεκομένων υπουργών στην υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου εμφανίστηκε χθες με επιστολή του ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, προκαλώντας σφοδρή αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ.

Η επιστολή που έφθασε χθες το απόγευμα στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής κ. Δ. Τσιρώνη και κοινοποιήθηκε στα μέλη της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, η οποία έκανε λόγο για «μνημείο ανακρίβειας και συγκάλυψης», όπως και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία τον εμφάνισαν να αναλαμβάνει ρόλο υπεράσπισης των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.

Στην τρισέλιδη- και χωρισμένη σε έξι αριθμημένες παραγράφους- επιστολή του, ο τέως πρωθυπουργός δεν παρέχει κάποιο νέο στοιχείο για την υπόθεση, ενώ δίνει πλήρη κάλυψη στους υπουργούς της κυβέρνησής του που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις για τις ανταλλαγές. Μάλιστα «εύχεται και ελπίζει» η Επιτροπή «να αναζητήσει την αλήθεια και πάντως να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων, δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στον δημόσιο βίο μας», φράση η οποία θεωρήθηκε από βουλευτές ως «ειρωνεία και πρόκληση από πλευράς του για τα όσα συνέβησαν επί των ημερών του».

Οπως αναφέρει ο κ. Καραμανλής, «οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ΄ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών» , ενώ επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των δύο Εξεταστικών Επιτροπών που προηγήθηκαν «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε». «Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές», όπως τονίζει με έμφαση. Οσον αφορά τη ζημιά του Δημοσίου από τις ανταλλαγές των ακινήτων, ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, πλην όμως σημειώνει ότι από τις τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και από ξένους οίκους «δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου», ενώ αποδίδει ευθύνες για αποσιώπηση κατά τη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή των εκθέσεων αυτών. Οσον αφορά τον ίδιο, αναφέρει: «Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ στις 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ΄ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».

Το ΠαΣοΚ αντέδρασε έντονα και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή σχολίασε ότι «είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στην κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του», ενώ πρόσθεσε πως «το να υιοθετεί ακόμα και σήμερα ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών».

Κύκλοι του κ. Καραμανλή σχολίαζαν ότι οι αντιδράσεις του ΠαΣοΚ «επιβεβαιώνουν τα περί εμπάθειας που αναφέρονται στην επιστολή του και διαψεύδουν τις προσδοκίες για αναζήτηση της αλήθειας». Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι η επιστολή του κ. Καραμανλή κινείται στην υπερασπιστική γραμμή της ΝΔ, ενώ εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Αθ. Πλεύρης τόνισε ότι θα συνεκτιμηθεί το περιεχόμενό της στο πόρισμα της Επιτροπής. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θ. Δρίτσας σχολίασε ότι ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την αντικειμενική και όχι την υποκειμενική ευθύνη που του αναλογεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk