Κυβέρνηση προς τράπεζες: «Δώστε δάνεια»

Να σπάσει τον φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά που αναπαράγει την ύφεση και την ανεργία προσπαθεί η κυβέρνηση, η οποία κάλεσε τις τράπεζες να «δώσουν δάνεια» υποσχόμενη ότι σύντομα θα ανοίξει το πακέτο των εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο η δήλωση «οι κάνουλες είναι ανοιχτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό» του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανου , μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τους υπουργούς Οικονομικών κ.

Να σπάσει τον φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά που αναπαράγει την ύφεση και την ανεργία προσπαθεί η κυβέρνηση, η οποία κάλεσε τις τράπεζες να «δώσουν δάνεια» υποσχόμενη ότι σύντομα θα ανοίξει το πακέτο των εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας.

Ωστόσο η δήλωση «οι κάνουλες είναι ανοιχτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό» του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανου , μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη , υπήρξε χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στον τραπεζικό χώρο και των μεγάλων δυσκολιών που υπάρχουν. Υπό αυτές τις συνθήκες στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών οι εκπρόσωποι της δεύτερης δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο θα ομαλοποιούνται οι συνθήκες στην οικονομία και θα επιταχύνουν την υλοποίηση των προγραμμάτων που προετοιμάζουν από κοινού με το Δημόσιο.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το νέο πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και η διοχέτευση τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Η διαδικασία αυτή θα τεθεί σε λειτουργία με τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Επειτα από τη συνάντηση ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ (Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης) το οποίο δεν θα παρέχει μόνο εγγυήσεις, όπως συνέβαινε ως τώρα, αλλά θα μετέχει και σε επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων.

Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ουσιαστικά, ενσωματώνεται σε ένα σχήμα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη με το υφιστάμενο ΤΕΜΠΜΕ.

Τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, εργαλεία χρηματοδότησης της ανάπτυξης αλλά και στροφής της οικονομίας σε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Επιπροσθέτως ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι εφέτος και το 2011 οι τράπεζες θα συμμετέχουν σε επενδυτικές δραστηριότητες περίπου 2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης θα αποτελεί ταυτόχρονα επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων. Δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε νομικά πρόσωπα. Θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια, είτε μετοχικό κεφάλαιο είτε εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις είτε οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, επιλέγοντας χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοικτούς διαγωνισμούς.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ο υπουργός Οικονομικών. «Οι ελληνικές τράπεζεςδεσμεύτηκαν να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει και το ΤΕΜΠΜΕ, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπουν στη ρύθμιση, στο πρόγραμμα αυτό το οποίο θα τρέξει,από τώρα μέχρι περίπου τα μέσα Νοεμβρίου, για να μπορέσουν να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς υποθέσειςπου έχουν με το παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Για να βάλουμε τη μηχανή μπροστά χρειάζεται χρήμα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και έξυπνα, αιμοδοτώντας τις επιχειρήσεις, όχι απλώς να επιβιώσουν. Κυρίως πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και αποδοτικά επενδυτικά σχέδια σε τομείς“κλειδιά” για την ανάπτυξη».

Δίχτυ ασφαλείας 10 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα

Π αρά την οικονομική κρίση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών και ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα εμφανίζει προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ και θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων τόνισε ότι «υπάρχει η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κάτι που είναι πολύ σαφές. Αποδείχθηκε από τα stress tests, τα οποία έγιναν στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη στιγμήτο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζεται μέσω της δυνατότητας άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, την επέκταση των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρεςανακοινώνουμε και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ και λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Αρα, το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό και κάθε μέρα ενδυναμώνεται, όσο προσπερνάμε και ξεπερνάμε τις δυσκολίες».

«Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι υγιές και ισχυρό και στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, μετά τη σύσκεψη και συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς πως θα διοχετεύσουν με κάθε τρόπο τη νέα αυξημένη ρευστότητα στην αγορά, χορηγώντας δάνεια σε νοικοκυριά, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς για την επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Ο,τι αντλούμε, το δίνουμε. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω της συγκυρίας».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν όλο το πακέτο τον 25 δισ. ευρώ στο ποσοστό που αναλογεί στην καθεμιά όπως και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι απολύτως διαφανή στη λειτουργία τους και μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει πώς χρησιμοποιούν τη ρευστότητά τους. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη μεγάλη διαρροή καταθέσεων που έχει ανέλθει από την αρχή του χρόνου σε 25 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank και αντιπρόεδρος της ΕΕΤ κ. Ν. Νανόπουλος συμπλήρωσε: «Επεξεργαστήκαμε και άλλες μορφές συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε με την πολιτεία προκειμένου να διοχετευθεί η ρευστότητα στην οικονομία και να στηριχθεί η ανάκαμψή της», διευκρινίζοντας πως αυτό θα συμβεί μέσω άλλων προγραμμάτων όπως τα συστήματα πληρωμών, το ΤΕΜΠΜΕ και το ΕΣΠΑ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και συμμετείχαν οι κκ. Δ. Ματζούνης και Σπ. Φιλάρετος της Αlpha Βank, Στ. Λεκάκος της Τράπεζας Πειραιώς και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρ. Γκόρτσος .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk