Κόντρα για την «περαίωση» στα αυθαίρετα

Μεθόδους διασφάλισης των εσόδων για το 2011 συζήτησαν χθες οι υπουργοί που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ο Πρωθυπουργός έπειτα από τη σύσκεψη για την οικονομία που είχε νωρίτερα με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους υπουργούς να περικόψουν και άλλο τις δαπάνες στους χώρους ευθύνης τους, καθώς το οικονομικό επιτελείο κατέστησε σαφές ότι ως το 2012, οπότε εκτιμούν πως θα ξεκινήσει η αναθέρμανση της οικονομίας, η κυβέρνηση θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει τα 17 δισ.

Μεθόδους διασφάλισης των εσόδων για το 2011 συζήτησαν χθες οι υπουργοί που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ο Πρωθυπουργός έπειτα από τη σύσκεψη για την οικονομία που είχε νωρίτερα με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους υπουργούς να περικόψουν και άλλο τις δαπάνες στους χώρους ευθύνης τους, καθώς το οικονομικό επιτελείο κατέστησε σαφές ότι ως το 2012, οπότε εκτιμούν πως θα ξεκινήσει η αναθέρμανση της οικονομίας, η κυβέρνηση θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει τα 17 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπει το μνημόνιο, εκ των οποίων τα 5 δισ. θα πρέπει να προκύψουν από πρόσθετα έσοδα.

Στο τραπέζι έπεσαν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την αύξηση των εσόδων, με επικρατέστερη προς το παρόν την αύξηση του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% για ορισμένα προϊόντα. Συζητήθηκε επίσης σενάριο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Τα κονδύλια όμως που φαίνεται ότι προκαλούν ενδοκυβερνητική ένταση είναι αυτά που προβλέπουν πρόσθετα έσοδα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίζεται να μη συζητεί τέτοια ρύθμιση, αλλά το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί στον νέο προϋπολογισμό πρόβλεψη για έσοδα 400 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων, χωρίς να έχει γίνει ακόμη σαφές ποιες ρυθμίσεις εννοεί.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η είσπραξη των τελών για τους ημιυπαίθριους χώρους καθυστερεί στις υπηρεσίες των νομαρχιών (και συνεπώς καθυστερούν τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί), ενώ επισημάνθηκε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν υπάρξει ρύθμιση για τα αυθαίρετα, καθώς δεν υπάρχουν ούτε διαδικασίες ούτε προθεσμίες είσπραξης. Πάντως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ότι συζητήθηκε θέμα αυθαιρέτων. Η τρόικα επίσης έχει ζητήσει από την κυβέρνηση οι δαπάνες του προϋπολογισμού να μην υπερβούν τα 67 δισ. ευρώ. Συζητήθηκε ακόμη ο νέος υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας που προβλέπει αύξηση συγκεκριμένων ποσών ανά γραμμάριο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ. Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται σε αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση για το 2010 (σ.σ.: μένει να εισπραχθεί εντός του επόμενου έτους ποσό 2,6 εκατ. ευρώ) και επεσήμανε ότι «αν και το 2011 είναι μιαεπίσηςπολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος, οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος , Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Ν.Σηφουνάκης, Μιχ.Τιμοσίδης , Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής και η κυρία Λούκα Κατσέλη . Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, παρά τον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, να φτιαχτεί ένας προϋπολογισμός «ελπίδας και προοπτικής». «Ο συναγερμός δεν έχει λήξει και οι κόποι των πολιτών δεν πρέπει να πάνε χαμένοι» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής πάντως διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο για το 2011, αλλά «κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε και αυτά που έχουν ανακοινωθεί να είναι ακόμα πιο ελαφριά, για να προστατεύσει το εισόδημα του έλληνα πολίτη». Και εμμέσως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να καλύψει την υστέρηση στα έσοδα. «Είναι προς συζήτηση και προς προσδιορισμό των εναλλακτικών λύσεων τις οποίες έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι θα προκριθεί εκείνη η λύσηη οποία θα είναι ευνοϊκότερη προς τον έλληνα πολίτη,και ειδικότερα στον αδύναμο και στον χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την κάρτα του πολίτη και το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
«Δεν συζητώ τακτοποίηση»
Κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική εφαρμογής «περαίωσης» για αυθαίρετα και καταπατηθείσες εκτάσεις εμφανίστηκε χθες στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Πράσινο Ταμείο και την κύρωση των δασικών χαρτών η υπουργός διασαφήνισε: «Λέω όχι σε μια τέτοια προοπτική νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο». Αναφερθείσα εξάλλου στο θέμα του Ελληνικού τόνισε ότι «η Πολιτεία βάζει τους στόχους,το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις,οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι κάνουν τον σχεδιασμό και οι επενδυτές τον στηρίζουν». Δήλωσε μάλιστα πως όταν η κυβέρνηση υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση θα είναι σημαντικό να συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk