Εξεταστική για ΒατοπαίδιΑνοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των εργασιών

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος καταθέσεων στην Προανακριτική για το Βατοπαίδι, ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως και 20 ημέρες. Την Τετάρτη κατέθεσαν οι Π.Γερουλάνος και Μ.Λιάπης ενώ την Πέμπτη καταθέτουν οι Γ.Βουλγαράκης και Π.Δούκας.

Μεθαύριο Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος καταθέσεων στην Προανακριτική για το Βατοπαίδι, ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως και 20 ημέρες.

Αύριο Πέμπτη καταθέτουν οι κ.κ. Γ.Βουλγαράκης και Π.Δούκας και την Παρασκευή οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος.

«Στις 4 Οκτωβρίου τελειώνουν οι εργασίες, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι καινούργιες εκτιμήσεις που έχει ζητήσει η Επιτροπή από οκτώ οίκους αξιολόγησης για το ύψος της τυχόν ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από τις ανταλλαγές, όσο και τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για την κίνηση των λογαριασμών» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο κ.Τσιρώνης ανέφερε ότι η Προανακριτική είναι σε επαφή με οκτώ εταιρίες εκτιμήσεων οι οποίες θα κάνουν εξ αρχής αυτοψία και δεν θα επιβεβαιώσουν απλώς τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το κόστος των ανταλλαγών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί και η συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών.

«Η ζημιά είναι δεδομένη, ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που μιλά για 110 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο» συμπλήρωσε.

Σήμερα Τετάρτη κατέθεσαν ο νυν υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Μιχάλης Λιάπης, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανόπολη που μπήκε στις ανταλλαγές και ήταν ο λόγος που παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γερουλάνος απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Βουλγαράκη, αφού σημείωσε ότι ο χώρος αυτός είναι τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας, τόνισε ότι θα ακολουθούσε την πάγια διαδικασία, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κρίνει ως απαραίτητες τόσο τις γνώμες των συναρμόδιων υπηρεσιών, όσο και έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία σχέση ή δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο της ανταλλαγής ούτε και υποχρεούνταν να δώσει έγκριση από πριν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk