ΑΠΟΨΗ

Η επένδυση σε μετοχές της ΕΤΕ

Η υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας και οι φωνές εναντίον της αύξησης κεφαλαίου της, προκαλούν εντύπωση. Μπορεί τεχνικά η αξία της τιμής της ΕΤΕ εν όψει της αύξησης κεφαλαίου να είναι λογικό να υποχωρεί, από την άλλη όμως μεριά, ποιες είναι οι άλλες εναλλακτικές επιλογές ενός επενδυτή, αν όχι η ΕΤΕ; Η Εθνική Τράπεζα είναι ταυτισμένη με την ελληνική οικονομία και ιστορικά και ουσιαστικά. Είναι ο βασικός χρηματοδότης όλων- ακόμη και του κράτους, και αυτό είναι το αδύναμο σημείο της-, είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με σημαντικό ρόλο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια επιρροή και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Η επένδυση σε μετοχές της ΕΤΕ | tovima.gr

Η υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας και οι φωνές εναντίον της αύξησης κεφαλαίου της, προκαλούν εντύπωση. Μπορεί τεχνικά η αξία της τιμής της ΕΤΕ εν όψει της αύξησης κεφαλαίου να είναι λογικό να υποχωρεί, από την άλλη όμως μεριά, ποιες είναι οι άλλες εναλλακτικές επιλογές ενός επενδυτή, αν όχι η ΕΤΕ;

Η Εθνική Τράπεζα είναι ταυτισμένη με την ελληνική οικονομία και ιστορικά και ουσιαστικά. Είναι ο βασικός χρηματοδότης όλων- ακόμη και του κράτους, και αυτό είναι το αδύναμο σημείο της-, είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με σημαντικό ρόλο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια επιρροή και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αν υποθέσουμε ότι η Εθνική σήμερα λόγω των κρατικών ομολόγων που κατέχει κινδυνεύει αν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, η αύξηση κεφαλαίου την ενισχύει ώστε να αντέξει καλύτερα στους κραδασμούς. Οταν λοιπόν κάποιος αποφασίζει αν θα αγοράσει ή όχι Εθνική στην αύξηση κεφαλαίου με 5,20 ευρώ ανά μετοχή ή με 7 ευρώ από την αγορά, πρέπει να σκεφτεί ότι αγοράζει μια τράπεζα που θα είναι πολύ ισχυρότερη κεφαλαιακά απ΄ ό,τι είναι σήμερα.

Αν δεν αγοράζει Εθνική στα 5,20 ευρώ είναι επειδή θεωρεί ότι η χώρα θα πτωχεύσει. Διότι άλλος προφανής τουλάχιστον λόγος δεν υπάρχει. Αν η χώρα πτωχεύσει τι νόημα έχει να διαθέτει οποιαδήποτε άλλη μετοχή ή καταθέσεις ή ομόλογα. Αν όμως η χώρα δεν πτωχεύσει, η μετοχή της Εθνικής σε αυτά τα επίπεδα είναι ασφαλώς μια επένδυση που γεννά ελπίδες για μεγάλες αποδόσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνικά ομόλογα. Αν η χώρα αναδιαρθρώσει το χρέος της, ο επενδυτής θα έχει απώλειες. Αν δεν το κάνει- όπως λένε όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες- τότε ο επενδυτής θα έχει σημαντικότατο κέρδος αφού τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις καλύτερες τιμές στη δευτερογενή αγορά. Με λίγα λόγια, οι επενδύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι αυτές που θα αποδώσουν περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες.

Αν το πράγμα στραβώσει και η χώρα πάει κατά διαόλου, τότε ούτε αυτές αλλά ούτε και καμία άλλη επένδυση σε ελληνικούς τίτλους δεν έχει νόημα. Συνεπώς όποιος δεν θέλει να επενδύσει στην ΕΤΕ ή σε ελληνικά ομόλογα, είναι παράλογο να επενδύσει σε κάτι άλλο ελληνικό. Η μόνη λύση που έχει είναι το εξωτερικό, αλλά και εκεί η ασφάλεια είναι περιορισμένη. Διότι αν πτωχεύσει η Ελλάδα, το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν επίσης πολύ σημαντικά προβλήματα τα οποία θα γίνουν εμφανή και στις μετοχές τους και στα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk