γνωμη

Γαλλική λύση

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης προσκάλεσε το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με την ελπίδα να βρει μηχανισμούς καλύτερης χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Πρότεινε λοιπόν στους τραπεζίτες να δημιουργήσουν από κοινού ένα ταμείο χρηματοδότησης που θα προικοδοτηθεί με πόρους της κυβέρνησης και των τραπεζών. Για να πάρει τη σχεδόν αφοπλιστική απάντηση από τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν πόρους για τέτοια χρηματοδοτικά σχήματα.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης προσκάλεσε το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με την ελπίδα να βρει μηχανισμούς καλύτερης χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Πρότεινε λοιπόν στους τραπεζίτες να δημιουργήσουν από κοινού ένα ταμείο χρηματοδότησης που θα προικοδοτηθεί με πόρους της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Για να πάρει τη σχεδόν αφοπλιστική απάντηση από τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν πόρους για τέτοια χρηματοδοτικά σχήματα.

Καλή και αγαθή βεβαίως η προσπάθεια του υπουργού. Ωστόσο το χρηματοδοτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση των τραπεζών είναι βαθύτερο, συνδέεται με το πρόβλημα της χώρας και προφανώς δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα.

Κακά τα ψέματα, αν η χώρα δεν ανακτήσει αποθέματα αξιοπιστίας ώστε να ανοίξουν οι αγορές, το πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα παραμένει δυσεπίλυτο.

Εκτός και αν το τραπεζικό σύστημα δημιουργήσει τα δικά του μεγάλα γεγονότα και προσπεράσει το πρόβλημα της χώρας.

Ηδη η απόπειρα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής δημιουργεί τέτοιες προϋποθέσεις.

Αντιστοίχως η ενεργοποίηση των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γαλλικών τραπεζών θα μπορούσε να προσφέρει αντίστοιχες διεξόδους.

Ως γνωστόν, δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες, πρώτα η Societe Cenerale το 2004 και στη συνέχεια η Gredit Αgricole το 2006, εξαγόρασαν αντιστοίχως τη Γενική και την Εμπορική Τράπεζα.

Ωστόσο, παρά τις πολλές προσδοκίες που γέννησε η γαλλική διείσδυση, πενιχρά ήταν τα αποτελέσματα.

Και οι δυο τράπεζες ατύχησαν. Το μάνατζμεντ απεδείχθη προβληματικό. Οι έλληνες και οι γάλλοι υπεύθυνοι βύθισαν την Εμπορική, περιόρισαν την επιρροή και το μερίδιό της στην αγορά, δεν μπόρεσαν ούτε μια χρονιά να βγάλουν κέρδη. Οι ζημιές είναι πρωτοφανείς και έφθασαν να απειλούν την κεφαλαιακή επάρκεια της μεγάλης μητρικής τράπεζας.

Είναι κοινό μυστικό στην Αθήνα ότι αν η Gredit Αgricole μείνει αδρανής, θα πληρώσει πολύ ακριβά την ελληνική επένδυση.

Αντιθέτως αν κινηθεί και αγοράσει το κατάλληλο μάνατζμεντ συγχωνευόμενη με μια από τις δυναμικές ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες, πολλά μπορούν να αλλάξουν τόσο για τους Γάλλους όσο και για την ελληνική οικονομία. Η επένδυση της Gredit Αgricole θα σωθεί, η Εμπορική θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά και αν μάλιστα εκμεταλλευθεί το φθηνό χρήμα που μπορεί να αντλήσει από τη μητρική, θα μπορέσει επιτέλους να κερδοφορήσει.

Και βεβαίως η ελληνική οικονομία θα βρει μια ακόμη δυναμική πηγή χρηματοδότησης σε τούτες τις μέρες της κρίσης. Είναι αυτή μια λύση την οποία λογικώς θα έπρεπε ήδη να επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες