ΠΡΟΤΑΣΗ

Υπερισχύουνοι επιχειρησιακές συμβάσεις σε προβληματικές εταιρείες

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών μόνο για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, θα πρέπει να της παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας» δήλωσε χθες σχετικά η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Ωστόσο η κυβερνητική αυτή θέση προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνδικάτων καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.

Υπερισχύουνοι  επιχειρησιακές  συμβάσεις σε  προβληματικές  εταιρείες | tovima.gr

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών μόνο για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, θα πρέπει να της παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας» δήλωσε χθες σχετικά η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Ωστόσο η κυβερνητική αυτή θέση προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνδικάτων καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος τη χαρακτηρίζει «επιεικώς απαράδεκτη», επισημαίνοντας ότι «προσκρούει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώραςαλλά και στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας, ενώ αντίκειται και στη λογική του υγιούς ανταγωνισμού». Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή περιέχεται στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το μνημόνιο. Η κυρία Κατσέλη τόνισε χθες ότι εντός του Νοεμβρίου θα καταρτισθεί υπουργική απόφαση- σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους-, με στόχο να διασφαλισθούν οι εργαζόμενοι από περιπτώσεις στρεβλής εφαρμογής του μέτρου. Δηλαδή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα επικαλεσθούν πρόβλημα, χωρίς πραγματικά να υπάρχει, με σκοπό να μειώσουν το κόστος τους. Η υπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε αφενός να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου να παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωνε χθες ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Εργασίας η κυρία Κατσέλη συμφώνησε με τη συνολική επιχειρηματολογία της ΓΣΕΕ. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αυτή η διάταξη που προβλέπεται στο μνημόνιο δεν πρέπει επ΄ ουδενί να εφαρμοστεί.

«Κοινωνικά ΚΕΠ»
Μείζον θέμα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η πάταξη «αδήλωτης εργασίας» και γι΄ αυτό τον λόγο πρόκειται να βελτιωθεί η λειτουργία του ΣΕΠΕ, να ενοποιηθούν οι δομές του υπουργείου Εργασίας και να δημιουργηθούν τα λεγόμενα «Κοινωνικά ΚΕΠ» τα οποία θα εξυπηρετούν καταναλωτές, επιχειρηματίες, εργαζομένους.

Αυτό τόνισε χθες η κυρία Λούκα Κατσέλη στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στα γραφεία της συνομοσπονδίας. Η κυρία Κατσέλη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης σε περιόδους οικονομικής κρίσης- την ύφεση τη «βλέπει» από 3,8% ως 4,1%- με το 28% των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από την πλευρά του ο κ. Β. Κορκίδης , πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού για την ΕΣΕΕ κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητά του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk