Ράλι του ευρώ έναντι δολαρίου και στερλίνας

Το ενδεχόμενο απόσυρσης ορισμένων μέτρων παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται να ρίξει νέο χρήμα, και η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας απογείωσαν χθες το ευρώ. Το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου άγγιξε τα 1,36 δολάρια και έναντι της στερλίνας, τις 85,59 πένες. Ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα ανανεώσει όσα από τα οικονομικά μέτρα επείγοντος χαρακτήρα λήξουν στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2011.

Το ενδεχόμενο απόσυρσης ορισμένων μέτρων παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται να ρίξει νέο χρήμα, και η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας απογείωσαν χθες το ευρώ. Το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου άγγιξε τα 1,36 δολάρια και έναντι της στερλίνας, τις 85,59 πένες. Ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα ανανεώσει όσα από τα οικονομικά μέτρα επείγοντος χαρακτήρα λήξουν στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2011. Λέγεται ότι την κρίσιμη για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα απόφαση θα πάρει η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ο χρυσός επίσης κερδίζοντας μέσα σε μία ημέρα πάνω από 15 δολάρια την ουγκιά, σκαρφάλωσε στα 1.310,20 δολάρια την ουγκιά. Και τούτο διότι όταν μια κεντρική τράπεζα αγοράζει κυρίως τα κρατικά ομόλογα αυξάνει τις ανάγκες εκτύπωσης χρήματος για τη χρηματοδότηση του χρέους και αυτό οδηγεί σε ενίσχυση του πληθωρισμού και σε διάβρωση της αξίας του νομίσματος. Οι χθεσινές προβλέψεις από τους ειδικούς του χρυσού είναι ότι η τιμή θα φθάσει στα 1.450 δολάρια την ουγκιά, ενώ διάχυτο είναι το κλίμα της ευφορίας στη συνάντηση του Βερολίνου. Πρέπει να εικάζουν ότι η αύξηση της δημιουργίας δολαρίων θα οδηγήσει στην πτώση της αγοραστικής δύναμης του αμερικανικού νομίσματος.

Πράγματι η αλματώδης άνοδος της τιμής του χρυσού αντικατοπτρίζει την εξασθένηση του δολαρίου, όπως επίσης και την ισχύ του χρυσού. Ταυτόχρονα το τεράστιο κερδοσκοπικό carry trade, στο οποίο έχουν επιδοθεί τα hedge funds που παίζουν υπέρ του χρυσού και κατά του δολαρίου, έχει κατά πολύ συμβάλει στο ράλι αυτό που οδηγεί την τιμή του από ρεκόρ σε ρεκόρ. Χρησιμοποιώντας τα μηδενικά σχεδόν αμερικανικά επιτόκια τα hedge funds στοιχηματίζουν στα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια, όπως ο χρυσός και ο άργυρος, η τιμή του οποίου πήγε σε νέα υψηλά επίπεδα 30 ετών. Σημειωτέον ότι η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να χορηγεί απεριόριστα κεφάλαια στις εμπορικές τράπεζες με το βασικό επιτόκιο του 1% για «όσο καιρό χρειαστεί» και τουλάχιστον ως το τέλος του τρέχοντος έτους δεν ελήφθη με ομοφωνία. Ο κ. Σταρκ και ορισμένοι άλλοι ευρωτραπεζίτες είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί η χορήγηση απεριόριστου ύψους δανείων ως τις 18 Ιανουαρίου 2011, αλλά και τρίμηνης διάρκειας για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο με κόστος 1%. Είναι γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης η ΕΚΤ έχει χορηγήσει τεράστια ρευστότητα προς τις τράπεζες και κυρίως σε αυτές που δεν μπορούν να δανειστούν βραχυπρόθεσμης διάρκειας κεφάλαια από τις αγορές χρήματος, όπως οι ελληνικές, οι ισπανικές, οι πορτογαλικές και οι ιρλανδικές τράπεζες. Ωστόσο ορισμένοι ευρωτραπεζίτες-«ιέρακες» του πληθωρισμού θέλουν να σταματήσει η διαδικασία αυτή, παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα τραπεζική κρίση στην Ιρλανδία έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα τις ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών της Ευρώπης.

Αντίθετα, ο Ανταμ Πόουζεν, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε χθες ότι η τράπεζα θα πρέπει να επαναλάβει τη χορήγηση ρευστότητας, διαφορετικά η οικονομία της Βρετανίας θα βιώσει την καταστρεπτική στασιμότητα που βίωσε η οικονομία της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990. Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα έχει αφήσει αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού, αλλά έχει διακόψει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (quantitative easing) ύψους 200 δισ. στερλινών. Επίσης τα χθεσινά απαισιόδοξα στοιχεία από τις ΗΠΑ έφεραν πλησιέστερα την ημερομηνία όπου η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει έναν δεύτερο γύρο «ποσοτικής χαλάρωσης» (quantitative easing). Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η Fed εξετάζει κατ΄ αρχάς να αγοράσει, εδώ και τώρα, ένα μικρό πακέτο ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου για μια σύντομη περίοδο και αργότερα, αν η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας επιδεινωθεί, να αποφασίσει για ένα μεγαλύτερο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης. Τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των αμερικανών καταναλωτών συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών εξαιτίας της προβληματικής αγοράς εργασίας και της επιδείνωσης στο επιχειρηματικό κλίμα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard βυθίστηκε στο 48,5 τον Σεπτέμβριο από 53,2 τον Αύγουστο. Επίσης, υπήρξε νέα πτώση στις τιμές των κατοικιών τον Ιούλιο. Οι επενδυτές ερμήνευσαν τα στοιχεία αυτό ως προάγγελο της κίνησης της Fed και σορτάρισαν το δολάριο για τον χρυσό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk