ΡΑΕ: ο δεκάλογος για διαφάνεια στα τιμολόγια

Αυστηρότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μονάδων εκ μέρους της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα με τη δήλωση εβδομαδιαίας διαχείρισης των υποχρεωτικών νερών, επιφέρουν οι αλλαγές που ενέκρινε η ολομέλεια της ΡΑΕ. Οι αλλαγές προβλέπουν παράταση για έναν χρόνο των δύο βασικών μηχανισμών «ρύθμισης» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού για την κάλυψη του μεταβλητού κόστους και για την έκδοση των…

ΡΑΕ: ο δεκάλογος για διαφάνεια στα τιμολόγια | tovima.gr

Αυστηρότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μονάδων εκ μέρους της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα με τη δήλωση εβδομαδιαίας διαχείρισης των υποχρεωτικών νερών, επιφέρουν οι αλλαγές που ενέκρινε η ολομέλεια της ΡΑΕ. Οι αλλαγές προβλέπουν παράταση για έναν χρόνο των δύο βασικών μηχανισμών «ρύθμισης» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού για την κάλυψη του μεταβλητού κόστους και για την έκδοση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος.

Συνολικά δέκα είναι τα πιο σημαντικά σημεία της πρότασης, που βασίζεται στις τροποποιήσεις των κωδίκων (τις οποίες και επεξεργάστηκε τεχνικά ο ΔΕΣΜΗΕ), με τη σχετική γνωμοδότηση να βρίσκεται πλέον στα χέρια της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Μεταξύ των σημείων περιλαμβάνονται η ενσωμάτωση του κόστους που αφορά το έλλειμμα των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) στις προσφορές των μονάδων, η συστηματική υποβολή στη ΡΑΕ των κοστολογικών στοιχείων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η αποσαφήνιση του τρόπου καθορισμού της καθημερινής κατανομής ενέργειας ανά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφεύγονται στο εξής τα όποια παιχνίδια.

Αυστηροί περιορισμοί τίθενται στο πλαίσιο λειτουργίας των υδροηλεκτρικών μονάδων που είναι οι φθηνότερες και εισάγονται πρώτες στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής κάθε ημέρα, παρέχοντας συγκριτικό πλεονέκτημασε όποιον τις διαθέτει και τις χρησιμοποιεί- στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.

Επίσης προβλέπεται η επιβολή υψηλών προστίμων σε περίπτωση απόκλισης των πραγματικών χαρακτηριστικών μιας μονάδας από τα καταχωρισθέντα χαρακτηριστικά της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία